Sycylia – najstarszy winiarski rejon Włoch

Vigneto di Cantine Settesoli in Sicilia, filari by VinoFamily, on Flickr

Winnice rozsiane są po całym terytorium Włoch. Wyróżnić tu można aż 18 regionów uprawy:
od północnych rejonów Tyrolu, Lombardii i  Piemontu aż do samego południa w Kalabrii.
Nie można zapomnieć o wyspach: Sycylii i Sardynii.

Śródziemnomorski klimat Włoch z gorącym i suchym latem oraz chłodną i wilgotną zimą sprzyja wegetacji winogron. Warunki klimatyczne, jak i położenie wpływające na roślinność rejonu, dają niesamowite możliwości dla uprawy różnorodnych odmian winogron.

Najstarszym włoskim rejonem winnym jest Sycylia. I choć od 4000 lat Sycylijscy winiarze kultywują tradycję wyrobu wina, dopiero w ostatnich latach dynamiczny rozwój „przemysłu” winiarskiego rozsławił na całym świecie produkty sycylijskie. Obecnie cieszą się one dużym uznaniem międzynarodowym. Największą popularność zyskały wina o wysokiej zawartości alkoholu.

Coraz więcej restauracji w różnych zakątkach świata oferuje swoim klientom sycylijskie wina.
Do najbardziej popularnych należy  Marsala, przyrządzana na bazie receptury przywiezionej przez angielskich handlarzy 200 lat temu. 18% trunek leżakuje co najmniej rok zanim trafi na półki sklepu. W tym czasie doprawia się go spirytusem i skondensowanym moszczem winnym, który dodaje mu słodyczy. Słodką Marsalę podaje się pod koniec posiłku, natomiast młodą, wytrawną serwuje się jako aperitif. Cieszy się dużym uznaniem w państwach europejskich.

Wśród innych doskonałych win na uwagę zasługują:

Porta Palo Bianco di Sicilia – wytrawne wino gronowe. Serwowane do dań  z ryby, drobiu i wieprzowiny.

Nero d’Avola Cabernet – wytrawne wino gronowe pasujące do potraw  z makaronów, drobiu oraz ostrych serów.

Nero d’Avola – czerwone wino wytrawne, które świetnie współgra z daniami  z czerwonych mięs oraz pieczeni.

Nero d’Avola Shiraz – wytrawne wino, polecane do potraw z makaronów, drobiu, ostrych serów.

Podróżując po Sycylii można znaleźć w sklepach wina, które sprzedawane są tylko tutaj. Sycylijscy winiarze podchodzą z dystansem do przepisów apelacyjnych DOC (Denominazione di Origine Controllata – odpowiednika francuskiej klasyfikacji: Appellation d’Origine Controlee AOC), zapewniając często niesamowitych doznań smakowych miłośnikom wina.

Warto się skusić.

One single comment

  1. […] Więcej przeczytasz na stronie Enoturystyka […]