Badenia to historyczny region położony w południowozachodnich Niemczech nad Renem, zajmując prawie 16 ha jest trzecim co do wielkości obszarem produkującym wino w tym kraju. Blisko 85 % produkcji powstaje tutaj przy współpracy między winnicami.
Większość Badeni położona jest nad ryftem Renu, odgrodzona przez masyw górski Schwarzwald (po stronie niemieckiej) oraz góry Vosges (po stronie francuskiej), co czyni ją jednym z najcieplejszych terenów w Niemczech. Dzięki cieplejszemu klimatowi tutejsze wina zawierają więcej alkoholu i są pełniejsze niż wina z innych części Niemiec.
Badenia podzielona jest na 9 dzielnic:
- Tauberfranken – na północnym-wschodzie, sąsiadujący z Frankonią. Tutejsze wina są takie same jak frankońskie.
- Badische Bergstrasse – skupia się wokół miasta Heidelberg.
- Kraichgau – na północnym-wschodzie od miasta Karlsruhe.
- Ortenau – rozciągająca się od Baden-Baden aż na południe od Offenburga.
- Breisgau – na południe od Offenburga. Tutaj są najwyższe średnie temperatury w regionie.
- Kaiserstuhl – położona na wzgórzach pochodzenia wulkanicznego, jeden z najbardziej znanych regonów Badeni.
- Tuniberg – produkuje wina bardziej lekkie.
- Markgräflerland – graniczący ze Szwajcarią i znany z win Gutedel.
- Bodensee – nad jeziorem Bodeńskim.
W Badeni ponad połowa uprawy to odmiana Pinot, głównie Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc. Popularne są też odmiany Müller-Thurgan, Riesling i Chasselas (Gutedel).