Nie przez przypadek Stellenbosch uważany jest za winiarską stolicę RPA. O randze tego tytułu uświadomimy sobie jeśli weźmiemy pod uwagę że w RPA znajduje się około 115 tysięcy hektarów winnic, w których produkuje się ponad 780 tysięcy litrów wina. Sprawia to że Republika Południowej Afryki wspięła się na 9 miejsce w świecie w ilości produkowanego wina (dane za 2009 roku opublikowane przez Trade Data and Analysis).
Pomimo że winorośl uprawiana jest tutaj na skalę przemysłową już od 1679 roku (europejscy kolonizatorzy przybyli do Afryki Południowej w latach 1650), ustanowienie pierwszej w RPA trasy winiarskiej (Stellenbosch Wine Route) w 1971 roku uważane jest za początek nowej ery w produkcji i sprzedaży win.
Trasa winiarska to zorganizowana sieć winiarni, przy której turysta może poznać najlepsze lokalne wina i dostroić się do duszy regionu. Kolejnym rozdziałem w popularyzacji win produkowanych w RPA było założenie Stellenbosch American Express® Wine Routes. Z patronatem American Express®, Trasa Winiarska Stellenbosch była w stanie zapewnić skoordynowaną sieć, liczącą ponad 150 winnic, z których każda oferuje unikalne doświadczenie dla miłośników wina i turystów.
Trasa winiarska Stellenbosch American Express® podzielona została na 5 odrębnych części dla ułatwienia zwiedzania, mających swoje własne cechy w kategoriach znanych stylów win, mikroklimatu i położenia geograficznego.
Stanowią one jedną z sześciu najbardziej popularnych atrakcji turystycznych w Republice Południowej Afryki i są połączone do globalnej sieci Great Wine Capitals Network.
Potencjał regionu w produkcji szlachetnych win i jako centrum turystyki przyciąga inwestorów z Francji, Niemiec, Szwajcarii, Włoch i USA.
Różnorodność gleb i klimat idealnie nadający się do uprawy różnych odmian winogron, sprawia że Stellenbosch króluje na południowoafrykańskiej scenie wina pod względem jakości. Wraz z rosnącym uznaniem win z RPA na całym świecie, Stellenbosch pozostaje w czołówce wzrostu w branży winiarskiej. Rejestrowana historia miasta Stellenbosch sięga 1679 roku kiedy to nazwę „Stellenbosch” nadał małej wyspie na rzece Eerste, Simon van der Stel, ówczesny gubernator Przylądka. Przypuszczalnie było to przed oficjalnym nadaniem nazwy ponieważ tereny te otoczone były siedliskami różnych społeczności lokalnych. Rzeka Eerste (pierwsza), które do dziś płynie przez Stellenbosch, była pierwszą rzeką jaką holenderscy osadnicy odkryli po opuszczeniu ich bazy w dzisiejszym Kapsztadzie.
Okolice szybko zostały zidentyfikowane jako obszar idealny na osiedlenie siędzięki wielkimu potencjałowi dla rolnictwa. Tereny otaczające okazały się bogate w gleby i odpowiedni klimat douprawy warzyw dla zaopatrywania przepływających statków wokół Przylądka Dobrej Nadziei w drodze do innych holenderskich kolonii na Wschodzie.
Istniało duże zapotrzebowanie na wino. Trunek ten nadawał się do spożycia dłużej niż woda, poza tym Gubernator van Riebeeck był lekarzem i dobrze wiedział że wino, szczególnie czerwone chroni marynarzy przed szkorbutem. Wzgórza i doliny Stellenbosch szybko obsadzone zostały winoroślą wraz z innymi uprawami rolnymi.
Doświadczeni winiarze pochodzący z Europy zostali wysłani do tego obszaru i winorośl urodziła wspaniałe owoce, produkowane do dnia dzisiejszego, Stellenbosch słynie na całym świecie z jakości swoich win a winorośl jest najbardziej charakterystyczną rośliną tego regionu.
—
Jeżeli interesuje Cię podróżowanie po kontynencie afrykańskim, sprawdź, jakie propozycje mają hotele w RPA >>