Afrykańskie wino

Vineyard in Franschhoek, South Africa by miquitos, on Flickr

Wino w Republice Południowej Afryki ma kilkusetletnią tradycję –  dłuższą niż Kalifornia czy Australia.  W rejonach Przylądka Dobrej Nadziei i Kapsztadu już w 1685 roku produkowano słodkie, białe wino Constantia.

W swojej początkowej fazie południowoafrykańskie winiarstwo nie stało na wysokim poziomie. Produkcja wina była centralnie zarządzana przez spółdzielnię – kolosa KWV – Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging, której decyzje było podporządkowane wytycznym rządu.

W 1990 roku apartheid upadł, co miało ogromny wpływ na wszystkie dziedziny życia społeczno-gospodarczego. Przemysł winiarski ożył, a wytwarzane wina zyskały nową jakość. Trunki z RPA zaczęły gościć na podium różnych międzynarodowych konkursów winiarskich.

W odróżnieniu od europejskich, winnice Nowego Świata, w tym zwłaszcza te w Republice Południowej Afryki zajmują ogromne powierzchnie. W obrębie jednej plantacji występuje ogromne zróżnicowanie gleby i mikroklimatu, umożliwiające uprawę wielu rodzajów szczepów. Bywa, że w jednej winnicy produkuje się kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt gatunków win. Jest to swego rodzaju chwyt marketingowy – można „za jednym zamachem” u jednego producenta nabyć wiele różnych rodzajów wina.

Tutejszy stosunkowo stabilny klimat sprawia, że wina z kolejnych roczników smakują niemal identycznie. Aby wyjść naprzeciw upodobaniom smakoszy wina, którzy ciągle poszukują nowych smaków, producenci wina z RPA zaczęli różnicować charakter wina pochodzących z różnych roczników – zmieniają skład kupażu, zawartość alkoholu lub jakiś element procesu w procesie winifikacji.

Najbardziej popularnym szczepem jest Pinotage. Stworzył go w 1925 roku profesor Uniwersytetu w Stellenbosch Abraham Perold krzyżując odmiany Pinot Noir i Cinsault nazwanej tutaj Hermitage.  Z połączenia tych dwóch słów powstała nazwa – Pinot Noir-Hermitage. Jego komercyjna produkcja ruszyła w latach 60. XX wieku, jednak dopiero po upadku apartheidu wino to zyskało rozgłos. Można śmiało stwierdzić, że jest to unikalny południowoafrykański szczep, którego poza granicami tego kraju praktycznie nigdzie się nie uprawia.

W RPA uprawia się również:

Szczepy czerwone: Cinsault, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz oraz portugalskie Tinta Barocca, Tinta Roriz i Touriga Nacional;

Szczepy białe: Chenin Blanc, Colombar, Hanepoot, Riesling, Crouchen Blanc, Weisser Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon i Gewurztraminer.

Przepisy regulujące zasady produkcji wina, swego rodzaju odpowiednik apelacji nazywają się klasyfikacją WO – Wine of Origin. Zgodnie z jej założeniem na etykiecie należy umieścić informację o odmianie szczepu, rocznik i pochodzenie winogron. Oczywiście istnieją obostrzenia dotyczące tego przepisu.