Regiony winiarskie Portugalii

Jeszcze niedawno portugalskie wina nie cieszyły się zbyt dużą popularnością. Wynikało to z faktu, iż wina czerwone produkowane w Portugalii były zazwyczaj ciężkie, mocno garbnikowe, wyrabiane często z przejrzałych winogron, fermentowane w wysokiej temperaturze, natomiast białe, najczęściej bezbarwne, ze słabo wyczuwalnym aromatem. Taki stan rzeczy nie spotykał się z uznaniem smakoszy wina. Przyzwyczajenie do lekkich, finezyjnych win francuskich nie sprzyjało degustowaniu portugalskich wyrobów. Obecnie ta sytuacja uległa zmianie, a uprawiana winorośl daje doskonałe rezultaty. W Portugalii praktycznie nie występują najbardziej popularne odmiany, czyli chardonnay i cabernet. Winiarze z Portugalii od samego początku dbali o wprowadzenie rodzimych szczepów winorośli. Najlepsze portugalskie wina w chwili obecnej pochodzą z regionów Barrida, Dao, Douro, Alentejo.

Pod względem produkcji Portugalczycy zajmują siódme miejsce na świecie, natomiast roczna konsumpcja wina na mieszkańca plasuje ich na czwartym miejscu za Francuzami, Włochami i Luksemburczykami.

Portugalskie wina dzieli się na dwie kategorie: wina stołowe oraz wina jakościowe VQPRD. Wina stołowe to tzw. vinho do mesa oraz wina regionalne – vinho regional. Najważniejsza kategoria win jakościowych to DOC (odpowiada ona francuskiej AOC). Obecnie w Portugali wyróżniono dziewięć regionów winiarskich, na terenie których wyodrębniono trzydzieści dwie strefy DOC.

Z portugalskich sław winnych można wyróżnić portomadery. Należą one do win wzmacnianych.

Porto

Należy do win wzmacnianych, czerwonych (rzadziej białych), słodkich. Wśród niektórych koneserów panuje przekonanie, iż jest ono najlepszym czerwonym winem na świecie. Porto powstaje w górnej części doliny Duero. W regionie tym uprawia się wiele odmian winorośli, m.in. czerwone Tinta Roriz, Tinta Francesca, Touriga Nacional i Bastardo. Najlepsze białe odmiany to Malvasia, Esgana Cao i Rabigato.

Odmianą uznawaną za najciekawszą jest Touriga Nacional. Wykorzystywana jest ona w dużej mierze do produkcji porto. Tradycja uprawy i wykorzystania tego szczepu do produkcji porto sięga XVIII wieku. Również inne doskonałe wina powstają na bazie Touriga Nacional. Szczególnie popularna jest ona w dolinie Duoro. Powstają tam z niej wina o indywidualnym charakterze, wyraziste i mocne. Touriga wywodzi się jednak z regionu Dao, gdzie znajdowały się pierwsze poważne uprawy. Doskonałe wyniki pozwoliły na sadzenie jej w innych obszarach na terenie Portugalii, ale również poza granicami, np. w Stanach Zjednoczonych, Australii, Brazylii, Afryce Południowej oraz na mniejszą skalę w Chile i Argentynie.

Madera

Atlantycka wyspa należąca do Portugalii. Tutaj powstaje, zaraz po porto, najbardziej znane portugalskie wino – madera. Wino to należy do bardzo trwałych. Do dzisiaj zachowały się trunki z czasów napoleońskich, których można spróbować za odpowiednią cenę.

Do głownych winnic na Maderze zalicza się: Funchal, Estreito Camara de Lobos, Ribeira Brava, Calheta, Faja da Ovelha, Ponta do Pargo, Porto Moniz, Ribeira da Janela/Seixal, Sao Vicente, Santana, Boaventura, Porto da Cruz, Canico.

Madera to wino wzmacniane. Alkohol dodaje się w różnym czasie, w zależności od rodzaju madery. Młode madery po okresie fermentacji i dodaniu alkoholu poddaje się procesowi estufagem – wino poddaje się wysokiej temperaturze (ok. 40 – 50 0C), po czym powoli się je schładza przez okres trzech miesięcy. Po tym zabiegu „upieczone” madery przeznacza się do długiego dojrzewania w dębowych beczkach.

Cztery tradycyjne style madery (nazwy stylów pochodzą od nazw szczepów winorośli):
– Malmsey (Malvasia) – najsłodsza z mader, ciemno-brązowa, aromatyczna, o miękkiej strukturze, ale o ostrym wykończeniu. Ma posmak palonego karmelu.
– Bual (Boal) – lżejsza, nieco mniej słodka niż Malvasia, ale wciąż deserowa; uprawia się ją na południu wyspy, gdzie jest nieco cieplej. Należy do win mocno aromatycznych, giętkich, z wyczuwalnym smakiem karmelu, czekolady, z wyraźnym zapachem utlenionego wina (maderyzacja).
– Verdelho – mniej słodka niż Bual, miękka, wytrawna, ale nie tak jak Sercial. Uprawiana na północy wyspy. Wino z nutą orzechów i sera oraz delikatnym kwaskowym posmakiem – wnoszącym element świeżości.
– Sercial – zdecydowanie najbardziej wytrawna, jednocześnie najlżejsza ze wszystkich powstających mader, doskonała do podania jako aperitif. Rośnie na chłodnych terenach, powyżej 1000 metrów. Wino o ostrym zapachu i smaku, czasami z wyczuwalnym posmakiem dojrzałego parmezanu.

Innymi cieszącymi się popularnością winami rodem ze słonecznej Portugalii są wina półsłodkie, lekko musujące, Mateus Rose. Nieco później, w latach osiemdziesiątych XX wieku, do czerwonego Mateusa dołączyła wersja biała. W Polsce Mateus jest znanym winem, jednak trudno odnaleźć go na sklepowych półkach.

Przykłady najlepszych portugalskich win posiadających status DOC:

– Vinho Verde –największy obszarowo region winiarski w Portugalii. Powstają tu lekkie, kwaskowate, zazwyczaj lekko musujące wina. Vinho Verde dzieli się na sześć subregionów, które wyznaczono ze względu na różnice klimatyczne i odmiany winorośli. Najdroższe i najbardziej doceniane powstają w północnej części regionu. Tradycyjnie należy ono do win bardzo wytrawnych, jednak handlowe wersje są dosładzane.

-Douro – jak sama nazwa wskazuje, położony wzdłuż koryta rzeki Douro, jeden z najstarszych regionów winiarskich Portugalii. Wina powstające w Dolinie Douro przeszły przez ewolucję, od wytrawnego czerwonego wina do słodkiego, wzmacnianego, deserowego – znanego dziś jako Porto. Obecnie powrócono do koncepcji wytrawnych win stołowych, które posiadają własną apelację DOC. Główne odmiany Douro są identyczne jak w Porto: Touriga Nacional, Tinto Roriz, Tinta Barocca, Tauriga Francesa, Tina Cao oraz Tinta da Barca.

– Dão – region górski, położony pomiędzy górami Serra da Estrela a Caramulo. Region ten słynie z dobrych czerwonych win, które należą do mocnych, wytrawnych, garbnikowych, nieco ziołowych w smaku. Mianem najlepszych szczycą się te pochodzące od Sogrape, Caves Sao Joao, Caves Alianća, Josése Maria da Fonseca, Quinta da Alameda.

– Barrida – na uwagę zasługuje fakt, iż w tym regionie siedemdziesiąt procent win to czerwone, wytwarzanane z jednego szczepu o nazwie Baga. Tutaj powstaje różowy Mateus.

– Bucelas – region specjalizujący się w wyrobie białych win ze szczepu Arinto.

– Colares – Region Estramadura, na północ od Lizbony

– Carcavelos, Region Estremadura. Słynie z dobrych, wzmacnianych win o orzechowym posmaku. Przypomina Tawny porto.

– Setubal – powstają tu aromatyczne, likierowe wina ze szczepu Muscat. Klasykę tego gatunku produkuje się z trzech odmian winorośli: Muscata Aleksandryjskiego, Moscatel do Duoro oraz Moscatel Roxo.

– Alentejo – zyskujący na znaczeniu, duży region winiarski, podzielony na osiem subregionów, pośród których znajdują się takie ze statusem AOC – Portalegre, Borba, Redondo, Reguengos i Vidigueira.

One single comment

  1. Ilona pisze:

    Zapraszamy na ciekawe wycieczki w Dolinę rzeki Douro, gdzie będzie okazja odwiedzenia winnic, zaobserwowania procesu produkcji wina, hodowli winorośli, spróbowania tego niesamowitego nektaru bogów. Nasze wycieczki obejmują również wizytę w piwnicach w Vila Nova de Gaia- gdzie przechowywane jest słynne Wino Porto i wiele innych atrakcji. Zachęcam do odwiedzenia naszej strony: wycieczki-portugalia.pl. Zainteresowanych namawiam do kontaktu z nami: ilona@ecotoursportugal.com.