Korsyka

KorsykaTa przepiękna śródziemnomorska wyspa znana jest o wiele bardziej ze swojego wina, niż jako miejsce narodzin Napoleona. Winorośl uprawiano tu już od czasów starożytnych, od VI w. p.n.e. Uprawy zapoczątkowali Fokajczycy, a kontynuowali rzymianie. We wczesnym średniowieczu, podczas panowania Arabów, produkcja wina znacznie spadła, ale już w późniejszych wiekach wróciła do dawnej świetności.

Korsyka ma cieplejszy i bardziej suchy klimat niż Francja na stałym lądzie, średnia temperatura w lipcu wynosi 23 °C. Jest tu więcej górzystych terenów niż na innych wyspach Morza Śródziemnego, wraz z prądami morskimi przyczynia się to do różnic klimatu w różnych częściach wyspy.

Na Korsyce jest 9 regionów AOC oraz całą wyspę obejmuje oznaczenie Vin de Pays de l’Île de Beauté. Do najważniejszych regionów należy Patrimonio, AjaccioVin de Corse.

Patrimonio znajduje się na północy wyspy, na zachód od miasta Bastia. Na tamtejszych wapiennych i gliniastych ziemiach uprawia się głównie odmianę Nielluccio, z której produkuje się czerwone i różowe wina. Stanowią one prawie 95 % całej produkcji tego regionu. Białe wina wytwarza się ze szczepu Vermentino. Wina z tego regionu najlepiej pić rok do 3 lat po leżakowaniu.

Ajaccio obejmuje winnice położone na południowozachodniej części Korsyki. Wina produkuje się głównie z szczepu Sciacarello, są to przeważnie wina czerwone i różowe, natomiast wina białe wytwarza się z mieszanki Ugni BlancVermentino. Dodaje się też odmiany Barbarossa, Nielluccio, Grenache, Cinsault i Carignan.

Region Vin de Corse wraz z podregionami wytwarza prawie 45 % wina na Korsyce. Znajdują się tutaj najstarsze winnice na wyspie. Czerwone i różowe wina produkuje się z odmian Nielluccio, SciacarelloGrenache, a białe w przeważającej części z Vermentino. W podregionie Vin de Corse-Coteaux du Cap Corse, położonym na północnym krańcu wyspy, produkowane są wina słodkie ze szczepów MuscatAleatico.