Prowansalskie wina

Vins de Provence by vinhosdeprovence, on Flickr

Prowansja, rozpościerająca się od Camarque, przez Lazurowe Wybrzeże aż do Nicei, słynie z dobrych win zarówno białych jak i czerwonych. Jednak specjalnością tego miejsca są wina różowe.

Coraz większą popularność zyskują szczepy Cabernet Sauvignon, Syrah i Mourverde. Tutejsi winiarze ciągle doskonalą techniki uprawy winorośli i wyrobu wina. Znawcy wina przyrównują ich smak do tego z rejonu Bordeaux. Jednak mniej zróżnicowany klimat powoduje, że wina z różnych roczników nie różnią się znacznie od siebie (tak jak to bywa w przypadku win z Bordeaux). Pomimo to ceny wyrobów prowansalskich dalej pozostają wysokie − być może ze względu na wysokie ceny tutejszych gruntów.

W klasie AC (Appellation Contrôlée) wyróżnia się:

Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Bandol, Bellet, Cassis, Palette.

Côtes de Provence

Wina w prowansalskim stylu, w których można wyczuć maliny, truskawki, wiśnie i czarne porzeczki.

Provence-Alpes-Côte d'Azur, La Bastide d'Einesi, Vidauban, Var by Toprural, on FlickrCoteaux d’Aix-en-Provence

Tutaj w Domaine de Trévallon produkowane jest jedno z najciekawszych win ostatniej dekady − mieszanka Cabernet Sauvignon i Syrah. Może długo leżakować.

Bandol

Powstaje z kilku szczepów tj. Mourvedre, Grenache, Syrah. Dojrzewając przez wiele lat w drewnianej beczce nabiera interesującego zapachu ziół prowansalskich.

Bellet

Wino o wiśniowym posmaku. Cała apelacja znajduje się na powierzchni 50 hektarów winnic położonych na idealnie nasłonecznionym zboczu w okolicy Nicei na wysokości 200-300 metrów. Klimat, gatunek gleby, jak i uformowanie gruntu w specjalne tarasy z kamieni zwane Restanques tworzą doskonałe warunki do uprawy winorośli.

Palette

Miniaturowa 15 hektarowa apelacja. Wina tu wytwarzane leżakują przez 3 lata w orzechowych beczkach.

2005 - Casis, Provence, France by MojoBaer, on FlickrCassis

Produkowane ze szczepów Ugni Blanc, Clairette i Marsanne usytuowanych około 20 km na wschód od Marsylii. Wina te pasują do dań przyprawionych prowansalskimi ziołami, koziego sera czy kurczaka z czosnkiem. Niestety nie da się ich kupić w Polsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>