Słoneczna Riwiera Liguryjska

Porto Maurizio by maurobrock, on Flickr

Terytorium Ligurii przypomina kształtem  łuk  wciśnięty pomiędzy morze, góry, granicę francuską i  Toskanię. To właśnie bliskość gór i morza zapewnia  specyficzny klimat bardzo korzystny dla wegetacji roślin.

W strefie przybrzeżnej rosną przepiękne sosny morskie, agawy i palmy, natomiast  rejony górskie pokrywają lasy bukowe, kasztanowce, sosny, jodły oraz modrzewie.

I właśnie pomiędzy brzegiem morza a szczytami gór, na zboczach wzgórz powstały niezliczone systemy tarasów na których uprawia się winorośl i drzewa oliwne.

Liguria dzieli się na 2 części: zachodnią –  Riviera di Ponente i wschodnią – Riviera di Levante.

Odnaleziono tutaj dokumenty świadczące o  długich korzeniach regionalnego winiarstwa –  sięgające czasów Starożytnych. W okresie średniowiecza kultura wina rozprzestrzeniła się po całym terenie Ligurii.  Jednakże już wtedy istniały 2 główne centra uprawy i wyrobu wina: rejon La Spezia i Cinque Terre oraz Riviera di Ponente.

Cinque Terre jest nazwą odcinka liguryjskiej Riviery w okolicach miasta La Spezia. Nazwa wywodzi się pięciu miejscowości: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola Riomaggiore.

Najbardziej popularnym czerwonym winem liguryjskim jest Rossese. Centrum produkcji tego wina znajduje się w  Dolceacqua.

Produkcja win w Ligurii nie jest prowadzona na dużą skalę. Spowodowane jest to ukształtowaniem terenu – koniecznością budowania zespołów tarasów na zboczach górskich,  wspieranych charakterystycznymi kamiennymi murami. Choć wyglądają bardzo malowniczo, nie są łatwym miejscem do pracy.

Apelacje regionalne – DOC

  • Cinque Terre and Cinque Terre Sciacchetra
  • Colo di Luna
  • Colli di Levanto
  • Golfo del Tigullio
  • Pornassio or Ormeasco di Pornassio
  • Riviera Ligure di Ponente
  • Rossese di Dolceacqua or Dolceavqua
  • Al Polcevera