Wybitny enolog, „ojciec chrzestny” kalifornijskiego winiarstwa Robert Mondavi przebywał w Chile w 1985 i w 1991 roku. Zafascynowany możliwościami winiarskimi tego kraju, wspólnie z Eduardo Chadwick`iem w 1996 roku założył winnicę, która miała łączyć w sobie chilijskie tradycje z nowoczesnymi technologiami.
Winnicy nadano nazwę Caliterra – słowo symbolizujące ogromne możliwości tutejszej ziemi. Jest to zestawienie dwóch hiszpańskich słów: calidad – jakość oraz tierra – ziemia.
Po upływie ośmiu lat Chadwick`owie odkupili od Mondavich udziały. Produkcji wina przyświecała filozofia, według której wszystkie produkty powinny nie tylko oddawać specyfikę rodzaju wina, ale również indywidualizm winnicy. W przeciągu kilku lat produkty pochodzące z ich winnic zyskały ogromną sławę.
Powstają tu zarówno wina odzwierciedlające chilijskie terroir z kolekcji Caliterra Tribute: Cabernet Sauvignon, Carmenére, Shiraz, Malbec, Chardonnay, jak i nowoczesne trunki z kolekcji Caliterra Reserva: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Chardonnay, Carmenere, Shiraz Rose.
Winnice Caliterra leżą w centrum Doliny Colchagua, około 200 km od stolicy kraju Santiago. Warunki klimatyczne tego miejsca przypominają te w krajach basenu Morza Śródziemnego. Zimne opady, chłodna bryza od Pacyfiku, w połączeniu z glebą gliniasto-ilastą nadają dojrzewającym tu owocom intensywny smak.