Najmłodszy winiarski kraj – Australia

Wineyard by Sami Keinänen, on Flickr

Australijskie winiarstwo zawdzięcza swoje początki pierwszemu gubernatorowi tych terenów – kapitanowi Arturowi Phillipowi, który w 1788 roku na pokładzie swojego statku przywiózł na antypody pierwsze sadzonki winorośli ze szczepu vitis vinifera. W swoich listach do brytyjskiego rządu pisał on o niezwykle sprzyjających warunkach dla uprawy winorośli, prorokując australijskim wyrobom winnym przyszłe międzynarodowe sukcesy. Nie mylił się. Obecnie australijskie wina są niezmiernie cenione na całym świecie.

To właśnie gubernator Phillip stał się właścicielem pierwszych australijskich winnic usytuowanych w okolicach Sydney i pionierem w produkcji wina w tamtych rejonach.

Paradoksem wydawać może się fakt, że to właśnie Brytyjczycy, nie zaliczający się do miłośników wina, wprowadzili i spopularyzowali w Australii kulturę picia tego trunku. Stanowiło to jednak element zamierzonej polityki. Za pomocą wina próbowano walczyć z plagą pijaństwa i alkoholizmu, spowodowanego dużym spożyciem wysokoprocentowych alkoholi.

IMGP0548 - wine grapes rutherglen by RaeA, on Flickr

Obecnie winorośl uprawia się w całej niemal Australii

Pierwsi osadnicy tych terenów przybywali tu z Wielkiej Brytanii i Irlandii jako zesłańcy za pospolite przestępstwa popełnione w ojczyźnie. Słabość do spożywania mocnych trunków była przypadłością większości z nich. Brytyjski rząd wspierał działania mające na celu popularyzację wina kosztem spożycia alkoholi mocnych. Australia miała stać się zamorską winnicą imperium brytyjskiego, zapewniającą wysokiej klasy wina.

Już w 1822 roku rozpoczął się transport australijskiego wina. Pierwsza partia była jednak bardzo mała − zaledwie 120 litrów czerwonego wina, dodatkowo wznawianego brandy. Australijscy winiarze obawiali się, że wino w czystej postaci może ulec zepsuciu w czasie długiego rejsu na drugi kontynent. Londyńskie Towarzystwo Handlowe zachwycone walorami przywiezionego wina przyznało mu srebrny medal.

10 lat później przywieziono do Europy, a konkretniej do Bordeaux australijskie wino w czystej postaci. Zostało bardzo dobrze przyjęte przez francuskich ekspertów.

W 1889 roku na wystawie w Paryżu australijskie wino zostało uhonorowane nagrodą Grand Prix. Od tego czasu australijskie wyroby ciągle zyskują nowych miłośników na całym świecie.

temat: ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>