Po słonecznej stronie Alp – Słowenia

Church of the Assumption, Slovenia by jsouthorn, on Flickr

Ukształtowanie geograficzne, usytuowanie Słowenii na południowych zboczach Alp, dostęp do Adriatyku, jak i warunki klimatyczne stwarzają Słowenii dobre warunki dla uprawy winorośli.

Historia produkcji wina sięga czasów rzymskich. W pismach historyka Pliniusza można znaleźć uwagi na temat wina zwanego Pucinum, które najprawdopodobniej jest poprzednikiem uprawianego tutaj Refosco. Słoweńska część Istrii często nazywana jest „Krainą Refosco”. Znaleziska archeologiczne − amfory, kielichy i czary − dostarczają dowodów potwierdzających tezę o starożytnych korzeniach produkcji i handlu winem w tych rejonach.

Ówczesne wina miały znacznie gęstszą konsystencję niż obecnie, a ich smak doprawiano skórką z cytryny i ziołami − szałwią i pieprzem. Jednak z nadejściem pierwszych Słowian w VI wieku tradycje uprawiania winorośli w Słowenii prawie zaginęły. Dopiero w czasach chrystianizacji za sprawą mnichów powrócono do produkowania wina. Słoweński Maribor może poszczycić się najstarszą na świecie winoroślą liczącą ponad 400 lat i dającą około 100 butelek wina rocznie – Starą trtą.

Slovenia 055 Predjama castle by discosour, on Flickr

Zamek we wsi Predjama

O niezwykłej kulturze picia wina świadczą coroczne obchody święta wina tzw. Martinovanie, celebrowane zawsze w druga sobotę listopada. W czasie tego ludowego święta, przypominającego charakterem nasze dożynki, po uroczystym ochrzczeniu nowego wina rozpoczyna się świętowanie. Primorscy winiarze organizują w swoich gospodarstwach ośmiodniowe zabawy połączone z degustacją wina, serów i wędlin, wśród których największą popularność zdobyła szynka pršut oraz spożywaniem innych smakołyków domowego wyrobu.

Konsumpcję wina w Słowenii szacuje się na 50 litrów rocznie na osobę. Fakt ten tłumaczy, dlaczego eksport wina z tego kraju jest tak mały – zaledwie 9% produkcji.

Slovenia by phault, on Flickr

Piran - nadmorskie miasteczko

Można wyróżnić 3 główne winiarskie rejony: Podravje, Posavje i Primorska.

Podravje słynie z białych win: Laški rizling, Renski rizling, Šipon, Zeleni silvanec, Radgonska ranina, Chardonnay, Sauvignon, Traminec czy Rumeni muškat.

Najbardziej cenione wina produkowane w Posavje to: Cviček, Modra frankinja, Žametovka, Rdeča kraljevina, Šentlovrenka, Beli pinot, Laški rizling, Rizvanec.

Primorje, produkuje wina czerwone: Barbera, Refošk, Modri pinot czy Merlot oraz białe: Beli pinot, Sivi pinot, Malvazija i Rebula.

Aby właściwie wybrać wino warto zapoznać się z podstawowymi określeniami wina stosowanymi w Słowenii: belo vino – białe wino, rdeče vino – czerwone wino, namizno – stołowe, kakovostno – wysokiej jakości, vrhunsko – najwyższej jakości, suho – wytrawne, polsuho – półwytrawne, polsladko – półsłodkie, sladko – słodkie.