Chorwacja winem płynąca

Split Chorwacja

Wachlarz win produkowanych w Chorwacji jest szeroki: od delikatnych białych win wyrabianych na północy kraju do wyrazistych czerwonych z południowego krańca państwa.

Korcula autorstwa Barbary B

Miejsce narodzin słynnego podróżnika Marco Polo

Uprawa winorośli szczyci się tutaj bardzo długą, bo liczącą sześć tysięcy lat, historią. Podczas prac wykopaliskowych na terenie Lumbardy znaleziono białe wino wyprodukowane w Korćuli w czasach starożytnej Grecji. Również czasy rzymskiego panowania nad światem przyczyniły się tutaj do rozwoju kultu wina: zaczęto uprawiać więcej gatunków winogron, nadawano miastom nazwy związane z winem np. Novi Vinidol, budowano świątynie poświęcone bogowi wina Bacchusowi, wykonywano płaskorzeźby przedstawiające zbiory winogron (na półwyspie Istria w okolicy Poreća). Miejscowości takie jak Fażana i Barbariga, leżące na Półwyspie Istria, szczycą się posiadaniem pras do winogron pochodzących jeszcze z czasów antycznych.

Amfiteatr w puli autorstwa Barbary B

Amfiteatr rzymski w Puli

Uprawa winorośli miała tu ogromne znaczenie. W 1407 roku powstał Korćulański statut przewidujący surowe kary dla ludzi, którzy zaniedbywali winnice. Za celowe niszczenie zbiorów ucinano prawą rękę. W przypadku problemów ze znalezieniem winowajcy szkodę spłacała cała okolica. Z kolei Dubrownicki statut precyzuje czynności związane z prowadzeniem winnicy. Wino było głównym, jeśli nie jedynym, źródłem dochodów wielu miast. Stanowiło również nieodłączny element pożywienia – podawano je do zarówno do obiadu jak i do śniadania.

Dubrownik autorstwa Barbary B

Wybrzeże południowej Dalmacji

W XIX wieku Chorwacja, tak jak wiele innych europejskich państw, borykała się z plagą mszycy atakującą winorośl. Unicestwiła ona liczne stare winnice. W tym czasie wielu chorwackich winiarzy wyemigrowało do Nowego Świata i swoją wiedzę wykorzystywało w nowych ojczyznach. Po dziś dzień na drugiej półkuli od Kalifornii po Nową Zelandię Chorwaci na spółkę z Grekami dzielą sławę najlepszych winiarzy.

Po okresie stagnacji, spowodowanym wyniszczającym atakiem mszycy oraz  II Wojną Światową, chorwackie wina znów zaczęły odnosić sukcesy. To właśnie chorwackie wino wyprodukowane w Jaski zdobyło największe uznanie na światowej wystanie wina Chardonnay zorganizowanej w 1996 we Francji.

Chorwacja kontynentalna:

  • Wina białe: Graśevina, Rajnski Rizling
  • Wina czerwone: Traminac, Silvanac Zeleni, Burgundac Bijeli i Sivi, Muśkat Ottonel, Mosłavac, Frankovka, Burgundac;

W zachodniej części kraju:

  • Białe wina: Kraljevina, Śkrlet, Stajerska Belina, Veldinac, Kavćina, Portugizac
Split autorstwa Barbary B

Split - założony został przez rzymskiego cesarza Dioklecjana w III wieku naszej ery

Na wschodzie kraju:

  • Bieli Rizvanac, Cmi Merlot i Kadarka

Istria i Przymorze:

  • Wina białe: Malvazija, Burgundac, Trbljan
  • Wina Czerwone: Opaćevina, Żlahtin, Gegic, Teran, Merlot, Barbera, Hrvatica, Plavina, Muśkat Crveni

Dalmacja i Dalmatyńska Zagorza:

  • Białe wina: Debit, Trbljan, Maraśtina, Gegić, Kujundżuśa, Zlatarica, Zilavka, Maraśtina, Bogdanuśa, Vugava, Kurtelaśka, Cetinka, Pośip, Grk, Malvasija, Dubrovaćka
  • Czerwone wina: Plavina, Galica, Zadarka, Babic, Łasina, Ninćuśa, Okatac, Rudeżuśa, Blatina, Trnjak, Plavac Mali i Veliki, Okatac,Vranac, Kadarun, Dobrićić

Byliście w Chorwacji? Podzielcie się swoimi wspomnieniami!
Jakie wino chorwackie lubicie smakować? Dajcie znać w komentarzu

temat: