Caliterra – chilijskie wina

Viña by Avodrocc, on Flickr

Wybitny enolog, „ojciec chrzestny” kalifornijskiego winiarstwa Robert Mondavi przebywał w Chile w 1985 i w 1991 roku. Zafascynowany możliwościami winiarskimi tego kraju, wspólnie z  Eduardo Chadwick`iem w 1996 roku założył winnicę, która miała łączyć w sobie chilijskie tradycje z nowoczesnymi technologiami.

Winnicy nadano nazwę Caliterra – słowo symbolizujące ogromne możliwości tutejszej ziemi.  Jest to zestawienie dwóch hiszpańskich słów: calidad – jakość oraz tierra – ziemia.Viña by Avodrocc, on Flickr

Po upływie ośmiu lat Chadwick`owie odkupili od Mondavich udziały. Produkcji wina przyświecała filozofia, według której wszystkie produkty powinny nie tylko oddawać specyfikę rodzaju wina, ale również indywidualizm winnicy. W przeciągu kilku lat produkty pochodzące z ich winnic zyskały ogromną sławę.

Powstają tu zarówno wina odzwierciedlające chilijskie terroir z  kolekcji  Caliterra Tribute: Cabernet Sauvignon, Carmenére, Shiraz, Malbec, Chardonnay, jak i nowoczesne trunki z kolekcji  Caliterra Reserva: Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Merlot, Chardonnay, Carmenere, Shiraz Rose.

Winnice  Caliterra leżą w centrum  Doliny Colchagua, około 200 km od stolicy kraju Santiago. Warunki klimatyczne tego miejsca przypominają te w krajach basenu Morza Śródziemnego.  Zimne opady, chłodna bryza od Pacyfiku, w połączeniu z glebą gliniasto-ilastą nadają dojrzewającym tu owocom intensywny smak.