Mendoza to największy rejon winiarski nie tylko Argentyny ale też jeden z największych w całej Ameryki Łacińskiej. Winnice rozpościerają się na 141 tysiącach hektarów. Produkuje się tutaj 80% argentyńskich win.
Prowincja Mendoza zajmuje powierzchnię równą połowie Polski. Ukształtowanie terenu i krajobrazy na jej krańcach są bardzo odmienne. Stad podział rejonu na 5 podregionów o odmiennej charakterystyce położenia, gleb i mikroklimatu.
Winnice usytuowane są na łagodnych zboczach wznoszących się na wysokości od 550 do 1525 metrów n.p.m. Miejscami panuje tu klimat górski, z dużą rozpiętością temperatury pomiędzy dniem a nocą. Winorośl rosnąca w takich warunkach dojrzewa powoli nabierając miękkich i słodkich tanin. Bardzo niskie opady – średnio 200 mn rocznie wymuszają stosowanie sztucznego nawadniania. System kanałów irygacyjnych częściowo pochodzący jeszcze z czasów prekolumbijskich imperium inkaskiego dostarcza czystą wodę z andyjskich górskich źródeł. Kanały te właściwie regulowane zapewniają prawidłowy wegetację winorośli.
Wytwarzane tu białe wino jest lekkie i orzeźwiające, najczęściej jednoszczepowe z odmian takich jak:
pedro ximenez, torrontes, chenin blanc i ugni blanc.
Z czerwonych odmian uprawia się:
syrah, malbec i cabernet sauvignon.
Najlepsze wina pochodzą z centralnej części rejonu tak zwanej Mendozy Środkowej leżącej nad dorzeczem rzeki Mendoza. Światową sławę zyskali producenci jak: Finca Flichman, Vina Patagonia, Alta Vista, Bodega Santa Ana, Pascual Toso, Finca La Amalia, Nieto Senetiner oraz Miguel Gascon.
Również wina pochodzące z Doliny Uco uznawane są za wysokiej jakości. Lokalizacja, gleba i klimat zapewniają korzystne warunki dla dojrzewania owoców. Warto wspomnieć o producentach takich jak: Bodegas Salentein oraz Tapiz.
Departament San Rafael znajdujący się w południowej części Mendozy szczyci się uprawą szczepów tj.: chenin blanc, malbec, barbera oraz sangiovese. Najważniejszym producentem tym rejonie jest rodzina Bianchi, która oprócz całej palety win jednoszczepowych oferuje doskonałe wina musujące.
Wiele tutejszych winnic organizuje wycieczki po winnicach, w czasie których przewodnik zapoznaje zwiedzających z arkanami procesu produkcji wina. Można również wziąć udział w degustacji tutejszych win.