Stan w USA słynący z produkcji wina. Wino robiono tu od 1840 r., a produkcja komercyjna rozpoczęła się w 1960r. W Stanach Zjednoczonych jest na trzecim miejscu pod względem produkcji wina, która przynosi zyski bliskie 1,4 biliona dolarów.
Głównym producentem w Oregonie jest King Estate. W tym stanie funkcjonuje też sporo małych winiarni. W Oregonie jest ok. 314 winiarni, wokół których rozwinęła się turystyka związana z winem. Większość turystyki skupia się w Yamhill Valley na południowy zachód od Portland.
W Oregonie jest kila regionów plantacyjnych. AVA całkowicie położone w stanie Oregon to: Willamette Valley, Southern Oregon, Umpqua Valley, Rogue Valley. Częściowo położone są Columbia Gorge, Walla Walla Valley, Snake Valley.
Główne trzy regiony uprawy to:
- Villamette Valley AVA,
- Southern Oregon AVA,
- Columbia Gorge AVA – częściowo położona na terytorium stanu Waszyngton.
Głównie uprawia się szczepy: Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Merlot i Riesling. Uprawie winorośli sprzyja łagodny klimat, na zachodzie stanu będący bardziej wilgotny za sprawą Oceanu Spokojnego. W centralnej i wschodniej części klimat jest o wiele suchszy.
Pierwsza udokumentowana winiarnia została założona w 1850 r. w Jacksonville. Produkcja wina została jednak wstrzymana na czas prohibicji. W latach ’90 plantacje były zagrożone epidemią mszycy, ale szybkie użycie podkładek zapobiegło poważniejszym szkodom.
Wino z Oregonu trafiło na listę prestiżowego magazynu Wine Spectator „Top 100 Wines” w 2006 i 2009r.
Najbardziej znane wino z tego stanu to Pinot Noir, które zyskało także światowe uznanie.
Bardzo ciekawa strona, dużo interesujących informacji – będę tutaj stałym bywalcem :)
Zapraszam także na mój blog, w którym od czasu do czasu zamieszczam także informacje nt. wina
kuchniahistoryczna.pl/pewnego-sierpnia-w-winnicach-anhaltu/