Oregon

oregon-vineyardStan w USA słynący z produkcji wina. Wino robiono  tu od 1840 r., a produkcja komercyjna rozpoczęła się w 1960r. W Stanach Zjednoczonych jest na trzecim miejscu pod względem produkcji wina, która przynosi zyski bliskie 1,4 biliona dolarów.

Głównym producentem w Oregonie jest King Estate. W tym stanie funkcjonuje też sporo małych winiarni. W Oregonie jest ok. 314 winiarni, wokół których rozwinęła się turystyka związana z winem. Większość turystyki skupia się w Yamhill Valley na południowy zachód od Portland.

W Oregonie jest kila regionów plantacyjnych. AVA całkowicie położone w stanie Oregon to: Willamette Valley, Southern Oregon, Umpqua Valley, Rogue Valley. Częściowo położone są Columbia Gorge, Walla Walla Valley, Snake Valley.

Główne trzy regiony uprawy to:

  • Villamette Valley AVA,
  • Southern Oregon AVA,
  • Columbia Gorge AVA – częściowo położona na terytorium stanu Waszyngton.

Głównie uprawia się szczepy: Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Merlot i Riesling. Uprawie winorośli sprzyja łagodny klimat, na zachodzie stanu będący bardziej wilgotny za sprawą Oceanu Spokojnego. W centralnej i wschodniej części klimat jest o wiele suchszy.

Pierwsza udokumentowana winiarnia została założona w 1850 r. w Jacksonville. Produkcja wina została jednak wstrzymana na czas prohibicji.  W latach ’90 plantacje były zagrożone epidemią mszycy, ale szybkie użycie podkładek zapobiegło poważniejszym szkodom.

Wino z Oregonu trafiło na listę prestiżowego magazynu Wine Spectator „Top 100 Wines” w 2006 i 2009r.

Najbardziej znane wino z tego stanu to Pinot Noir, które zyskało także światowe uznanie.

Take trip

One single comment

  1. Łukasz pisze:

    Bardzo ciekawa strona, dużo interesujących informacji – będę tutaj stałym bywalcem :)

    Zapraszam także na mój blog, w którym od czasu do czasu zamieszczam także informacje nt. wina
    kuchniahistoryczna.pl/pewnego-sierpnia-w-winnicach-anhaltu/