Nowy Jork

long-island-vinejest trzecim stanem (po Kalifornii i Waszyngtonie) pod względem uprawy winogron.  83% winorośli uprawionych w tym regionie to Vitis labrusca, pozostałe to Vitis vinifera oraz francuskie krzyżówki. Od 30 lat wina z Nowego Jorku są coraz lepszej jakości dzięki wzrostowi w uprawie Vitis vinifera.

Produkcja wina w stanie Nowy Jork zaczęła się w XVII w. od Niderlandzkich i Hugenockich plantatorów, którzy założyli pierwsze uprawy w Hudson Valley. Od XIX w. rozpoczęto produkcję komercyjną. W Nowy Jorku otwarto pierwszą w Stanach winnicę, Pleasant Valley Wine Company w Hammondsport, znajduje się tam też najstarsza bez przerwy działająca na terenie Stanów winnica Brotherhood Winery w Hudson Valley – robiąca wino od blisko 350 lat.

Wina produkowanie w tym regionie to m.in.: Riesling, Seyval Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, wina musujące i Cabernet Sauvignon.

Amerykańskie krzyżówki winorośli uprawiane tu to głównie: Catawba, Delaware, Niagara, Elvira, Ives, Isabella. Francuskie krzyżówki: Aurore, Baco Noir, De Chaunac, Seyval Blanc oraz uważane za najlepsze: Cayuga, Vidal i Vignoles.

Najważniejsze rejony uprawy to:

  • Lake Erie AVA na zachodnim końcu stanu
  • Finger Lakes AVA na środkowym zachodzie
  • Hudson River Region AVA na wschodzie
  • Long Island AVA na wschodnim końcu stanu.

Klimat różni się znacząco między tymi obszarami ze względu na prąd zatokowy, liczne zbiorniki wodne oraz góry otaczające ten teren. Ziemia pochodzenia polodowcowego jest gliniasta w rejonie Finger Lakes i piaszczysta w Long Island.