Coonawarra to region położony na Limestone Coast w południowej Australii. Region ten posiada charakterystyczną glebę o czerwonym zabarwieniu, zwaną „terra rossa”. Najbardziej znany jest z uprawy Cabernet Sauvignon. W języku Aborygenów coonawarra znaczy „wiciokrzew”.
Pierwsze winorośli zastały zasadzone przez Johna Riddocha w Yallum w 1890. W latach ’50 XX w. na znaczeniu zyskała produkcja win stołowych, stopniowo wypierając popularność wytwarzania win wzmacnianych, głównie za sprawą Samuela Wynna, który dostrzegł potencjał tamtejszej czerwonej ziemi.
W Coonawarra panuje łagodny, ciepły klimat, bardzo podobny do klimatu Bordeaux. Sprzyja to uprawie Cabernet Sauvignon, z której to odmiany słynie ten region. Odmiana ta ma tutaj smak śliwki i porzeczki. Kiedyś popularnym szczepem był Shiraz. Inne odmiany uprawiane tutaj to: Chardonnay, Riesling, i Sauvignon Blanc.
W Coonawarra działa organizacja skupiająca winiarzy Coonawarra Vignerons Association. Znaną winnicą jest Wynns Coonawarra Estate. Są także winnice położone poza regionem, które używają winogron z Coonawarry, np: Yalumba i Penfolds.