Toskania

Toskania położona jest w środkowych Włoszech nad Morzem Tyrreńskim, panuje tutaj ciepły, śródziemnomorski klimat. Teren jest pagórkowaty, a stoki pokryte są winoroślą. W tym regionie jest 29 Denominazioni di origine controllata (DOC) i 7 Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG). W latach ’70 XX w. powstała nowa klasa win o wysokiej jakości: Super Tuscans, produkowanych poza regulacją DOC/DOCG.

Pod  względem produkcji wina DOC/G Toskania jest na 3. miejscu, po Piedmont i Veneto, jest także na 3. miejscu pod względem uprawy winogron. Ziemia w tym rejonie jest uboga, co sprawia że pomimo sporych upraw inne regiony produkują więcej wina. Ponad 80 % produkcji to wina czerwone.

Najważniejsze odmiany uprawiane w Toskanii to:

  • Sangiovese,
  • Cabernet Sauvignon,
  • Cabernet Franc,
  • Chardonnay,
  • Merlot,
  • Pinot noir,
  • Sauvignon blanc,
  • Syrah.

Lokalne odmiany czerwonych winorośli to: Canaiolo, Colorino, Malcasia Nera, Mammolo. Z białych odmian najczęściej uprawiane są: Malvasia, Vermentino, Vernaccia.

Super Tuscans to nieoficjalna kategoria wina toskańskiego, dotycząca produkcji Chianti, powstała przez zignorowanie zasad DOC w celu uzyskania lepszej jakości wina. Po raz pierwszy zrobił to Piero Antinori w 1971 r. tworząc mieszankę Sangiovese i Cabernet Sauvignon, znaną później jako Tignanello. Po nim kolejni producenci zaczęli ignorować restrykcje DOC, chcąc by ich wina były rozpoznawane przez konsumentów dzięki swojej jakości. Zasady produkcji Chianti DOC zostały później zmodyfikowane i wiele z Super Tuscans kwalifikuje się do DOC/G. Jednak wielu producentów woli używać  mniej restrykcyjnego IGT (Indicazione Geografica Tipica). Produkuje się także Super Toscans w stylu mieszanki Bordeaux.

Poza Chianti, znane wina z Toskanii to m.in.: Sassicaia, Ornellaia, Bianco di Pitigliano, musujące Trebbiano.