Piemont

Piemont położony jest w północnozachodniej części Włoch, pomimo że stolicą regionu jest Turyn, przemysł winiarski kwitnie wokół AlbyAsti. Piemont położony jest na przedgórzu Alp, górzysty teren oraz Nizina Padańska zostawiają tylko 30 % powierzchni regionu odpowiednią pod uprawę winorośli. W Piemont panuje klimat kontynentalny, z małymi opadami. Winnice zakładane są na stokach, na południowych, gdzie jest więcej światła sadzi się Nebbiolo lub Barbera, a na chłodniejszych stokach Dolcetto lub Moscato.

Piemont podzielony jest na 5 stref: Canavese, Colline Novarese, Coste Della Sesia, Langhe, Monferrato. W regionie tym jest 45 DOC12 DOCG. Prawie 84 % produkcji mieści się w jednej z tych klasyfikacji.

W najwiekszych ilościach sadzi się tutaj szczep Barbera, następnie NebbioloDolcetto. Z tych odmian produkuje się czerwone wina. Do produkcji win białych sadzone są odmiana Moscato. Poza tym uprawia się jeszcze odmiany: Cortese, Arneis, Favorita, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot Pinot Noir, Sauvinon Blanc, Syrah.

Najbardziej znane wina z tego regionu to BaroloBarbaresco, oba produkowane ze szczepu Nebiolo. Te wina dobrze się starzeją i nadają się do długiego przetrzymywania. Popularne są też szczepy Barbera i Dolcetto. Wino z odmiany Barbera jest owocowe, a te z Dolcetto są wytrawne. Z Mascato produkuje się musujące wino Asti, a odmiany Brachetto używa się głównie do produkcji słodkich i musujących win. Znane wina DOC to np.: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Dolcetto di Dogliani.

Zobacz też: Kuchnia regionu Piemont

temat: , , , ,