Powierzchnia jaką zajmują winnice w Langwedocji jest 3 razy większa niż ta, zajmowana przez winnice Bordeaux. Dzika winorośl rosła tam jeszcze przed pojawieniem się człowieka, a od kilku wieków jest jednym z najważniejszych regionów winnych Francji, głównie dzięki swojej powierzchni i ilości produkowanego wina. Największe ilości wina produkowano tutaj w XX w. Pierwsze winnice zostały założone wokół dwóch miast Béziers i Narbonne.
Ta historyczna kraina położona jest na południowym wybrzeżu Francji w regionie Langwedocja-Roussillon. Uprawie winorośli sprzyja śródziemnomorski klimat oraz kamienno-piaskowa gleba z dużą domieszką gliny. Najliczniej uprawiane czerwone odmiany to Grenache Noir, Syrah, Mouvèdre, Carignon Noir i Cinsault. Białe odmiany to Grenache Blanc, Piquepoul Blanc, Bourboulenc Blanc i Malvoise, Clairette Blanche, Marsanne Blanche, Roussanne, Vermentino Blanc, Macabeu Blanc oraz Ugni Blanc.
Langwedocja stosunkowo niedawno uzyskała klasyfikacje AOC (dopiero w latach ’80 XX w.) i oznaczone jest nią tylko 18 % produkowanych win. Najwięcej wina klasyfikowane jest jako VDQS (Vin Delimite de Qualite de Superieure). Produkuje się też dużo win stołowych lub do szybkiego spożycia.
Regiony AOC:
- AOC Corbières,
- AOC Minervois
- AOC Coteaux du Languedoc,
- AOC Saint-Chinian,
- AOC Faugères.