Bordeaux jest jednym z największych na świecie regionów produkujących wino, zyski z produkcji wina przynoszą 14,5 biliona rocznie. Odbywają się tam Vinexpo – światowe targi wina. Uprawę winorośli zapoczątkowali w tym regionie Rzymianie w II w. Od XVIII w. wina z tego regionu zyskiwały sławę.
Bordeaux znajduje się w południowo-zachodniej Francji, nad Garonną, ok. 500 km od Paryża. Panuję tam klimat oceaniczny, z ciepłym latem i łagodną zimą.
W Bordeaux znajduje się ok. 116,160 ha winnic, 10 tys. chateau, 60 AOC i prawie 13 tys. plantatorów. Rocznie wytwarza się tam prawie 960 mln butelek. Produkuje się wina stołowe, a także wina będące jednymi z najdroższych na świecie. Najlepsze wina z tego regionu to tzw. premier cru (dosłownie: pierwszego wzrostu), są to wina czerwone:
- Château Lafite-Rothschild
- Château Margaux
- Château Latour
- Château Haut-Brion
- Château Mouton-Rothschild
Czerwone wina stanowią ok. 75% produkcji, wytwarza się je z mieszanki winogron różnych szczepów, popularne są:
- Cabernet Sauvignon,
- Merlot,
- Cabernet Franc,
- Petit verdot,
- Malbec
Białe Bordeaux produkowane jest ze szczepów: Sauvignon blanc, Sémillon, Muscadelle. Do znanych słodkich win z tego regionu należy Chateau d’Yquem.