Wachlarz win produkowanych w Chorwacji jest szeroki: od delikatnych białych win wyrabianych na północy kraju do wyrazistych czerwonych z południowego krańca państwa.
Uprawa winorośli szczyci się tutaj bardzo długą, bo liczącą sześć tysięcy lat, historią. Podczas prac wykopaliskowych na terenie Lumbardy znaleziono białe wino wyprodukowane w Korćuli w czasach starożytnej Grecji. Również czasy rzymskiego panowania nad światem przyczyniły się tutaj do rozwoju kultu wina: zaczęto uprawiać więcej gatunków winogron, nadawano miastom nazwy związane z winem np. Novi Vinidol, budowano świątynie poświęcone bogowi wina Bacchusowi, wykonywano płaskorzeźby przedstawiające zbiory winogron (na półwyspie Istria w okolicy Poreća). Miejscowości takie jak Fażana i Barbariga, leżące na Półwyspie Istria, szczycą się posiadaniem pras do winogron pochodzących jeszcze z czasów antycznych.
Uprawa winorośli miała tu ogromne znaczenie. W 1407 roku powstał Korćulański statut przewidujący surowe kary dla ludzi, którzy zaniedbywali winnice. Za celowe niszczenie zbiorów ucinano prawą rękę. W przypadku problemów ze znalezieniem winowajcy szkodę spłacała cała okolica. Z kolei Dubrownicki statut precyzuje czynności związane z prowadzeniem winnicy. Wino było głównym, jeśli nie jedynym, źródłem dochodów wielu miast. Stanowiło również nieodłączny element pożywienia – podawano je do zarówno do obiadu jak i do śniadania.
W XIX wieku Chorwacja, tak jak wiele innych europejskich państw, borykała się z plagą mszycy atakującą winorośl. Unicestwiła ona liczne stare winnice. W tym czasie wielu chorwackich winiarzy wyemigrowało do Nowego Świata i swoją wiedzę wykorzystywało w nowych ojczyznach. Po dziś dzień na drugiej półkuli od Kalifornii po Nową Zelandię Chorwaci na spółkę z Grekami dzielą sławę najlepszych winiarzy.
Po okresie stagnacji, spowodowanym wyniszczającym atakiem mszycy oraz II Wojną Światową, chorwackie wina znów zaczęły odnosić sukcesy. To właśnie chorwackie wino wyprodukowane w Jaski zdobyło największe uznanie na światowej wystanie wina Chardonnay zorganizowanej w 1996 we Francji.
Chorwacja kontynentalna:
- Wina białe: Graśevina, Rajnski Rizling
- Wina czerwone: Traminac, Silvanac Zeleni, Burgundac Bijeli i Sivi, Muśkat Ottonel, Mosłavac, Frankovka, Burgundac;
W zachodniej części kraju:
- Białe wina: Kraljevina, Śkrlet, Stajerska Belina, Veldinac, Kavćina, Portugizac
Na wschodzie kraju:
- Bieli Rizvanac, Cmi Merlot i Kadarka
Istria i Przymorze:
- Wina białe: Malvazija, Burgundac, Trbljan
- Wina Czerwone: Opaćevina, Żlahtin, Gegic, Teran, Merlot, Barbera, Hrvatica, Plavina, Muśkat Crveni
Dalmacja i Dalmatyńska Zagorza:
- Białe wina: Debit, Trbljan, Maraśtina, Gegić, Kujundżuśa, Zlatarica, Zilavka, Maraśtina, Bogdanuśa, Vugava, Kurtelaśka, Cetinka, Pośip, Grk, Malvasija, Dubrovaćka
- Czerwone wina: Plavina, Galica, Zadarka, Babic, Łasina, Ninćuśa, Okatac, Rudeżuśa, Blatina, Trnjak, Plavac Mali i Veliki, Okatac,Vranac, Kadarun, Dobrićić
Byliście w Chorwacji? Podzielcie się swoimi wspomnieniami!
Jakie wino chorwackie lubicie smakować? Dajcie znać w komentarzu