„The Wine of Kings and The King of Wines” – cypryjskie wino

Valetta by oscartdesign, on Flickr

Niewielka wyspa Cypr, posiadająca zaledwie 800 tysięcy hektarów ziemi ornej, której jedynie 2,3%  powierzchni przeznaczone jest na winnice, może poszczycić się 62 tysiącami działek winiarskich i 23 tysiącami rolników pielęgnujących winorośl.

Początki cypryjskiego wina sięgają 2000 lat p.n.e. W dawnych czasach tutejsze wina były niezmiernie cenione zarówno w Europie –  Starożytnej Grecji i Rzymie jak i w Egipcie. Lokalni miłośnicy win uważają, że wiele wybitnych win takich jak Madera, Marsala czy Tokaj mają swoje korzenie na Cyprze.

Klimat wyspy, a zwłaszcza długa i gorąca pora letnia sprzyja uprawie winorośli.

Dominują tu 2 szczepy:

Mavro – winorośl o niemal czarnych owocach, z których wytwarza się czerwone wino;

Xinisteri – z którego produkuje się białe wino.

Oprócz tego uprawia się również: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carignan, Grenache i Palomino.

Większość upraw winorośli usytuowana jest w południowo-zachodniej części wyspy. Do najbardziej znanych winnic należą: Limassol-Keo, Loel, Etko i Sodap.

Popularna dziś Commandaria, była winem spożywanym w czasie wiosennych obchodów na cześć Afrodyty. Jej protoplastę Mana-Matkę opisał je 800 lat p.n.e. grecki poeta Hesiod. Nazwa ta pochodzi od zwyczaju pozostawiania na dnie amfory niedopitego starego wina, aby dolane do niego młode wino lepiej dojrzewało.

Dzisiejsza Comandaria wzięła swoje imię od rejonu gdzie uprawia się grona Mavro i Xynisteri służące do jej produkcji. Jest to wino słodkie, nie wzmacniane o 15 % zawartości alkoholu.  Powinno dojrzewać przez kilka lat w beczkach. Podaje się je do słodkich deserów, owoców, orzechów i kawy.

Przybywszy na Cypr Ryszard Lwie Serce tak upodobał sobie to wino, że nazwał je „The Wine of Kings and The King of Wines”. Co ciekawe, ta sama fraza znalazła się wiele lat później na butelkach węgierskiego Tokaju… czyżby podania o cypryjskich korzeniach tokaju mogły być prawdziwe?