Wino z „the evergreen state” – Washingtonu

Meadow in front of Mt Rainer from the Sunrise side by Alaskan Dude, on Flickr

Znajdujący się na tej samej szerokości geograficznej co słynny winiarski rejon Burgundia, amerykański stan Washington posiada świetne predyspozycje do uprawy winorośli.

Pierwsze sadzonki zostały tu sprowadzone przez firmę Hudson`s Bay Company w  1825 roku. Zasadzono je w okolicy Fort Vancouver. W przeciągu niecałego wieku  winnice pokryły dużą część powierzchni stanu. Pracą tam zajmowali się głównie imigranci z Francji, Niemiec i Włoch.

Z chwila ogłoszenia prohibicji w 1920 roku nastały na winiarzy ciężkie czasy.  Oficjalna produkcja była utrudniona. Jednak w domowym zaciszu dalej wytwarzano wino –  i to nawet z zwiększonej ilości.

Gdy w 1932 roku prohibicja została zniesiona, na wyspie Stretch w Cieśninie Pugeta uruchomiono pierwszą wytwórnię win. W przeciągu 6 kolejnych lat otwarto kolejne 42 winnice.  Obecnie  stan Washington z 12 tysiącami hektarów winnic znajduje się na drugim miejscu w krajowym rankingu produkcji wysokiej klasy win.  Najprawdopodobniej coraz to nowe obszary będą zagospodarowywane dla przemysłu winiarskiego.

W samej tylko Dolinie Kilumbia obszar dostępny pod przyszłe winnice wynosi ponad 4 miliony hektarów. W chwile obecną uprawia się tu jedynie 7 tysięcy hektarów. W dolinie Yakima uprawy winorośli zajmują 4 tysiące hektarów z dostępnych 250 tysięcy, zaś w dolinie Walla Walla wykorzystuje się jedynie 486 hektarów  z areału 78 tysięcy.

Wino, kiedyś produkowane głównie po domach,  dziś stało się cenionym i ważnym produktem w stanie Washington. Produkcja wina stanowi tu znaczącą gałąź gospodarki, z obrotami o wartości 2,4 miliarda USD. Wina z tego rejonu są sprzedawane do wszystkich stanówh i eksportowane do 40 krajów świata.

AVA to skrót od American Viticultural Areas – Amerykańskich Winiarskich Rejonów.   Wśród nich najbardziej znane to:

AVA Yakima Valley –  to najstarszy winiarski rejon w stanie Washington.

AVA Walla Walla – usytuowany częściowo w Washingtonie częściowo w Oregonie. Produkuje się tu wyraziste wina czerwone.

AVA Tri City – rejon znany z wysokiej klasy Cabernet Sauvignon i Merlot.

AVA Wahluke Slope – oprócz Cabernet Sauvignon i Merlot wytwarza się tu specyficzny orzechowy Chardonnay.

AVA Columbia Valley & Basin – największy z winiarskich rejonów Stanu Washington.