Dolina Loary położona jest wzdłuż rzeki Loary we Francji, ten region winny rozciąga się od Muscadet w pobliżu miasta Nantes do regionów Sancerre i Pouilly-Fumé w północno-środkowej Francji. Winorośl uprawiać zaczęli tutaj Rzymianie w I w., a już we wczesnym średniowieczu wina z Sancerre zyskały renomę w całej Europie, będąc uznawane za wina bardzo wysokiej jakości. W późniejszych wiekach swoją ceną przewyższały nawet wina z Bordeaux.
W Dolinie Loary panuje klimat kontynentalny, na który wpływ ma sama rzeka, jak i Ocean Atlantycki. Wiosną zdarzają się przymrozki, które zagrażają uprawom. Problemem są także spore opady w miesiącach zbiorów, które mogą spowodować, że winogrona nie będą do końca dojrzałe.
Region posiada 87 apelacji, w tym: AOC, VDQS oraz system Vin de pays. Większość produkowanego wina to białe wina ze szczepów: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne. Czerwone wina tłoczy się z gron Cabernet franc. Wytwarza się też wina różowe, musujące i deserowe. Pod względem ilości produkcji musującego wina Crémant, region ten jest zaraz po Szampanii. Wina z Doliny Loary mają zazwyczaj owocowy, odświeżający bukiet.
Regiony winne:
- Sancerre i Pouilly-Fumé,
- Anjou-Saumur,
- Vouvray i Touraine,
- Chinon AOC,
- Muscadet.
[…] LOARY Największy region winiarski Francji ciągnący się od Atlantyku wzdłuż Loary i jej dopływów aż do Burgundii i Beaujolais. Region dzieli się na pięć […]