Regiony winiarskie Francji

winnica

„Wina win” – takim mianem mogą się poszczycić francuskie trunki. Francja nie posiada monopolu na wina wyłącznie najwyższej klasy, jednak położenie, klimat, gleby i staranność wykonania, poparte wielowiekową tradycją, pozwalają na określanie francuskich win jako najlepszych.

Regiony winiarskie Francji leżą pomiędzy 42 a 49,5 stopniem szerokości geograficznej. Jednocześnie należą do dwóch stref klimatycznych, które warunkują uprawę określonych gatunków winorośli. Południe kraju objęte jest klimatem śródziemnomorskim. Natomiast na zachodzie wyraźnie odczuwalne są wpływy atlantyckiego prądu zatokowego. W Szampanii, Alzacji i Burgundii zaznacza się również wpływ klimatu kontynentalnego.

Kto z nas nie zna takich odmian jak cabernet sauvignon, merlot czy chardonnay. Jednak, o dziwo, we Francji największe powierzchnie upraw zajmują carignan (głównie w regionie Langwedocja-Roussillon), ugni blanc (biały szczep do produkcji koniaków), grenache, a dopiero na kolejnych miejscach mieszczą się merlot, cincaut i cabernet sauvignon. Wśród czerwonych szczepów wyraźnie widać wzrost uprawy merlot i cabernet sauvignon.

Skłonność Francuzów do regulowania i klasyfikowania pozwala na zapewnienie wysokiej jakości i utrzymanie standardów na każdym etapie produkcji wina. Zaklasyfikowanie wina do systemu Appellation d’Origine Contrôlée, w skrócie AOC lub AC (appellation controlée dosłownie oznacza nazwę zastrzeżoną) oznacza najwyższą jakość. Zaledwie 35% francuskich win może poszczycić się tym statusem.

Kolejnym, nieco niższym, wyróżnieniem cieszą się wina VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieur). Obejmują one 1% wszystkich win powstających we Francji. Trzecie miejsce wśród oznaczeń jakościowych zajmują tzw. Vin de Pays (wina regionalne). Pozostałe należą do win stołowych – Vin de Table (35% produkcji).

AOC – świadczy o tym, że wino pochodzi z dokładnie określonego obszaru. Francuskie wina klasyfikowane są głównie ze względu na obszar, a nie na szczepy, ponieważ gleby oraz warunki klimatyczne panujące na poszczególnych obszarach pozwalają uzyskiwać pożądaną jakość. Przepisy AOC określają: obszar uprawniony do posługiwania się nazwą, dozwolone szczepy winogron, gęstość uprawy winorośli, minimalną zawartość alkoholu, maksymalną wydajność winnicy, sposób uprawy i technikę produkcji wina. Zgodność z wyznaczonymi standardami jest kontrolowana przez Krajowy Instytut Nazw Zastrzeżonych – INAO (Institut National des Appellations d’Origine).

Regiony winiarskie Francji – apelacje AOC: Alzacja, Beaujolais, Bordeaux, Burgundia, Dolina Loary, Dolina Rodanu, Jura francuska, Korsyka, Langwedocja, Prowansja, Roussillon, Sabaudia, Sud-Ouest, Szampania.

ALZACJA
Alzacja to najbardziej na północ wysunięty region winiarski we Francji. Otoczenie pasmem górskim Wogezów na południowym zachodzie oraz górami Schwarzwaldu na granicy z Niemcami, zapewnia mikroklimat niezależny od wpływów atlantyckich. Dzięki temu, lata w tym regionie są suche i słoneczne. Jesień równie często należy do słonecznych, dzięki czemu winogrona mogą dojrzewać, pomimo wysunięcia regionu najbardziej na północ. Możliwe jest również winobranie w okresie pokrycia winogron szlachetną pleśnią, co pozwala uzyskać naturalnie słodkie wina tzw. vendanges tardives i sélection des grains nobles.
Nazwy alzackich apelacji wyróżniają się tym spośród innych stosowanych we Francji, iż zazwyczaj oznaczają one miejsce powstawania, a tu pochodzą od nazwy szczepu. Wszystkie wina alzackie mają na etykietach oznaczenia Appelation d’Orgine Conrôlé Alsace, Alsace Grad Cru lub Crémant d’Alsace. Zgodnie z prawem wina te są butelkowane wyłącznie w Alzacji od roku 1973. Łatwo je rozpoznać dzięki charakterystycznym wąskim i długim butelkom zwanymi „alzackimi fletami”.
Większość win powstających w tym regionie to wina jednoszczepowe. Wyjątkami są kupaże, zwane tutaj edelzwicker, zajmują one jednak niewielki procent produkcji. Najbardziej sławne szczepy to: riesling, gewurztaminer, pinot gris (do niedawna zwany tokay’em) oraz bardzo ceniony, czerwony pinot noir.
Apelacje AOC w Alzacji: Alsace, Alsace Chasselas lub Gutedel, Alsace Edelzwiker, Alsace Gewurztraminer, Alsace Grand Cru, Alsace Klevener de Heiligenstein, Alsace Muscat, Alsace Pinot lub Klevener, Alsace Pinot gris, Alsace Pinot noir, Alsace Riesling, Alsace Sylvaner, Côtes de Toul, Crémant d’Alsace.

BEAUJOLAIS
Beaujolais to region łagodnych wzgórz nieprzekraczających pięciuset metrów. Szczepem zajmującym największą powierzchnię na tym terenie jest gamay. Wina powstające na tym obszarze posiadają niską zawartość tanin, dzięki czemu charakteryzują się jasnoczerwonym kolorem. Jednym z warunków podawania młodych win z Beaujolais jest niska temperatura.
Apelacje AOC w Beaujolais: Beaujolais, Beaujolais Supérieur, Beaujolais Villages, Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin a Vent, Régnié, Saint-Amour.

BORDEAUX
Bordeaux – region, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, zdecydowanie najsłynniejszy obszar uprawy winorośli na świecie. Obejmuje 112 tysięcy hektarów winnic. Roczna produkcja osiąga zdumiewającą liczbę 6 milionów hektolitrów win czerwonych, białych, różowych oraz win musujących Cremant. Charakteryzuje się wyjątkowo łagodnym klimatem dzięki atlantyckiemu prądowi Golfsztrom oraz obecności rzek i nadbrzeżnych lasów, które pełnią funkcję ochronną przed skutkami atlantyckich sztormów. Wzgórza Bordeaux zapewniają długotrwałą ekspozycję winogron na słońce, co poprawia jakość dojrzewających owoców. Główne szczepy hodowane na tym terenie to czerwone cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot, z których powstaję 85 % tutejszej produkcji. 15% stanowią wina białe wytwarzane ze szczepów sauvignon, semillon oraz muscadelle. Niemal 100% produkcji to wina jakościowe (co daje 25% win jakościowych Francji).
Apelacje AOC w Bordeaux:
Barsac, Blaye, Bordeaux, Bordeaux Clairet, Bordeaux Côtes de Francs, Bordeaux Mousseux, Bordeaux Rosé, Bordeaux Sec, Bordeaux Supérieur, Bourg lub Bourgeais, Cadillac, Canon-Fronsac, Cérons, Côtes de Blaye, Côtes de Bordeaux Saint-Macaire, Côtes de Bourg, Côtes de Castillon, Crémant de Bordeaux, Entre-deux-Mers, Entre-deux-Mers – Haut-Benauge, Fronsac, Graves, Graves de Vayres, Graves Supérieures, Bordeaux Haut-Benauge, Haut-Médoc, Lalande de Pomerol, Listrac-Médoc, Loupiac, Lussac – Saint-Émilion, Margaux, Médoc, Montagne – Saint-Émilion, Moulis lub Moulis-en-Médoc, Néac, Pauillac, Pessac-Léognan, Pomerol, Premieres Côtes de Blaye, Premieres Côtes de Bordeaux, Puisseguin Saint-Émilion, Saint-Émilion, Saint-Émilion grand cru, Saint-estephe, Saint-Georges – Saint-Émilion, Saint-Julien, Sainte-Croix-du-Mont, Sainte-Foy – Bordeaux, Sauternes.

BURGUNDIA
Burgundia znajduje się w strefie wpływów klimatu umiarkowanego środkowoeuropejskiego. Leży w połowie drogi pomiędzy Morzem Śródziemnym i Atlantykiem. Powstają tu słynne burgundy ze szczepu pinot noir. Najlepsze winnice regionu to te położone na zboczach o ekspozycji południowej, dzięki czemu uprawy są chronione przed wpływami, wilgotnego zachodniego wiatru oraz dogrzewane promieniami słońca. Jałowe i kamieniste gleby, których podstawą jest wapień, nadający winom intensywny aromat, ciemna glina oraz żwir to podstawa dla upraw winorośli w Burgundii.
Najbardziej doceniane wina z regionu to białe chardonnay i czerwone (jasne) pinot noir. Chardonnay należy do szczepów wcześnie dojrzewających i dających winogrona bogate w cukier. Z kolei pinot noir odznaczają się dużym zróżnicowaniem w każdym sezonie – bywają wspaniałe i bogate, a czasami słabe i miałkie.
Alepacje AOC w Burgundii: Aloxe-corton, Auxey Duresses, Bâtard Montrachet, Beaune, Bienvenues Bâtard Montrachet, Blagny, Bonnes Mares, Bourgogne, Bourgogne Aligoté, Bourgogne Chitry, Bourgogne Clairet, Bourgogne Clairet Côte Chalonnaise, Bourgogne Clairet Côtes d’Auxerre, Bourgogne Clairet Hautes Côtes de Beaune, Bourgogne Clairet Hautes Côtes de Nuits, Bourgogne Grand Ordinaire, Bourgogne Grand Ordinaire clairet, Bourgogne Grand Ordinaire rosé, Bourgogne Côte Chalonnaise, Bourgogne Côte Saint-Jacques, Bourgogne Côtes d’Auxerre, Bourgogne Côtes du Couchois, Bourgogne Coulanges-la-Vineuse, Bourgogne Epineuil, Bourgogne Hautes côtes de Beaune, Bourgogne Hautes côtes de Nuits, Bourgogne La Chapelle Notre-Dame, Bourgogne La Chapelle Notre-Dame Clairet, Bourgogne La Chapelle Notre-Dame Rosé, Bourgogne le Chapitre, Bourgogne le Chapitre Clairet, Bourgogne le Chapitre Rosé, Bourgogne Montrecul, Bourgogne Montrecul Clairet, Bourgogne Montrecul Rosé, Bourgogne Mousseux, Bourgogne Passe-tout-Grains, Bourgogne Ordinaire, Bourgogne Ordinaire Clairet, Bourgogne Ordinaire Rosé, Bourgogne Rosé, Bourgogne Rosé Côtes d’Auxerre, Bourgogne Rosé Côte chalonnaise, Bourgogne Rosé Hautes Côtes de Beaune, Bourgogne Rosé Hautes Côtes de Nuits, Bourgogne Vézelay, Bouzeron, Chablis, Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chambertin, Chambertin-Clos-de-Beze, Chambolle-Musigny, Chapelle Chambertin, Charlemagne, Charmes Chambertin, Chassagne-Montrachet, Chevalier Montrachet, Chorey-les-Beaune, Clos de la Roche, Clos des Lambrays, Clos de Tart, Clos de Vougeot, Clos Saint-Denis, Corton, Corton Charlemagne, Côte de Beaune, Côte de Beaune Villages, Côtes de Nuits Villages, Crémant de Bourgogne, Criots Bâtard Montrachet, Échezeaux, Fixin, Gevrey-Chambertin, Givry, Grands Échezeaux, Griotte Chambertin, Irancy, Ladoix, La Grande Rue, La Romanée, La Tâche, Latricieres Chambertin, Mâcon, Mâcon Supérieur, Mâcon Villages, Maranges, Marsannay, Marsannay rosé, Mazis Chambertin, Mazoyeres Chambertin, Mercurey, Meursault, Montagny, Monthélie, Montrachet, Morey-Saint-Denis, Musigny, Nuits-Saint-Georges, Pernand-Vergelesses, Petit Chablis, Pinot Chardonnay-Mâcon, Pommard, Pouilly Fuissé, Pouilly Loché, Pouilly-Vinzelles, Puligny-montrachet, Richebourg, Romanée Conti, Romanée Saint Vivant, Ruchottes-Chambertin, Rully, Saint-Aubin, Saint-Bris, Saint-Romain, Saint-Véran, Santenay, Savigny lub Savigny-les-Beaune, Viré-Clessé, Volnay, Vosne-Romanée, Vougeot.

DOLINA LOARY
Największy region winiarski Francji ciągnący się od Atlantyku, wzdłuż Loary i jej dopływów aż do Burgundii i Beaujolais. Region dzieli się na pięć subregionów:
• Źródła Loary (La Limagne),
• Górna Loara (Le Vignoble du Centre),
• Turenia (La Touraine),
• Andegawenia (Anjou-Saumur),
• Bretania (Pays Nantais).
Apelacje AOC dopuszczają tu dużą różnorodność szczepów, co wynika głównie z dużej powierzchni upraw. Do najważniejszych szczepów zalicza się, w przypadku win białych, muscadet, sauvignon blanc i chenin blanc. Natomiast do produkcji win czerwonych najczęściej uprawia się szczepy cabernet franc, gamay oraz pinot noir.
Apelacje AOC w Dolinie Loary: Anjou, Anjou-Coteaux de la Loire, Anjou Gamay, Anjou mousseux, Anjou pétillant, Anjou Villages, Anjou Villages Brissac, Blanc fumé de Pouilly, Bonnezeaux, Bourgueil, Cabernet d’Anjou, Cabernet de Saumur, Chaume 1er cru des Coteaux du Layon, Cheverny, Chinon, Côte roannaise, Coteaux de l’Aubance, Coteaux du Giennois, Coteaux de Saumur, Coteaux du Layon, Coteaux du Loir, Coteaux du Vendômois, Côtes du Forez, Cour-Cheverny, Crémant de Loire, Jasnieres, Menetou Salon, Montlouis-sur-Loire, Montlouis-sur-Loire mousseux, Montlouis-sur-Loire pétillant, Muscadet, Muscadet-Coteaux de la Loire, Muscadet-Côtes de Grandlieu, Muscadet Sevre-et-Maine, Orléans, Orléans-Cléry, Pouilly Fumé, Pouilly-sur-Loire, Quarts de Chaume, Quincy, Reuilly, Rosé d’Anjou, Rosé d’Anjou pétillant, Rosé de Loire, Saint-nicolas-de-bourgueil, Sancerre, Saumur, Saumur Champigny, Saumur mousseux, Saumur pétillant, Savennieres, Savennieres Coulée de Serrant, Savennieres Roche aux Moines, Touraine, Touraine Amboise, Touraine Azay-le-Rideau, Touraine Mesland, Touraine Mousseux, Touraine Noble Joué, Touraine pétillant, Valençay, Vouvray, Vouvray Mousseux, Vouvray Pétillant.

DOLINA RODANU (Côtes du Rhône)
Na południu Lyonu zaczyna się kolejna kraina winem płynąca, czyli Dolina Rodanu, która ciągnie się aż po Avignon. Dolina należy do najlepiej rozpoznawalnych francuskich regionów winiarskich na świecie. Powstają tu największe ilości wina, zaraz po Bordeaux i Burgundii. Na północy obszaru, w okolicach miejscowości Valence, najważniejszym szczepem czerwonych winogron jest shiraz, a białych viognier. Apelacja zezwala tu na dodawanie do czerwonego wina 20% wina z białych winogron w celu uzyskania bogatszego aromatu wina shiraz. Południowe krańce regionu słyną ze szczepów grenache dla win czerwonych oraz clairette dla białych. Wina czerwone powstające w Dolinie Rodanu są poważne, pełne, zdecydowane i mocno alkoholowe, ale bardzo zrównoważone. Jeśli chodzi o białe, charakteryzują się podobnymi cechami, choć położenie ma tu ogromne znaczenie – wina powstające na północy są zupełnie inne niż te z południa regionu.
Apelacje AOC w Dolinie Rodanu: Beaumes-de-Venise, Château-Grillet, Châteauneuf-du-Pape, Châtillon-en-Diois, Clairette de Die, Condrieu, Cornas, Costieres de Nîmes, Côte Rôtie, Coteaux de Die, Coteaux du Lyonnais, Coteaux du Tricastin, Côtes du Luberon, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Côtes du Ventoux, Côtes du Vivarais, Crémant de Die, Crozes-Hermitage lub Crozes-Ermitage, Gigondas, Ermitage, Lirac, Muscat de Beaumes-de-Venise, Rasteau, Rasteau Rancio, Saint-Joseph, Saint-péray, Saint-péray mousseux, Tavel, Vacqueyras, Vinsobres.

JURA FRANCUSKA
Jura należy do najmniej znanych w Polsce regionów francuskich. Trudności w produkcji i stosunkowo niewielka jej skala uniemożliwiają rozpoznawalność regionu. Najcenniejszymi produktami na tym obszarze są białe wina, zwane żółtymi (vin jaune), o intensywnym żółtym kolorze i aromacie orzechów, igliwia, curry i smardzów oraz wina słomkowe (vin de paille), których nazwa wzięła się od sposobu produkcji (grona zbiera się pojedynczo i przed tłoczeniem suszy na słomianych matach, dzięki czemu w owocach znacznie zwiększa się zawartość cukru, a tłoczony moszcz przypomina słodki syrop. Uprawia się tu również szczepy savagnin i chardonnay na białe, wytrawne wina oraz poulsard i trousseau do produkcji win czerwonych (mocno garbnikowe i ostre, o jasnej barwie i oryginalnym aromacie).
Apelacje AOC w regionie Jura: Arbois, Arbois mousseux, Arbois mousseux Pupillin, Arbois Pupillin, Château-Chalon, Côte du Jura Mousseux, Côtes du Jura, Crémant du Jura, L’Étoile, L’Étoile Mousseux.

KORSYKA
Korsyka jako wyspa posiada specyficzne warunki uprawy, które zapewniły na tym terenie wydzielenie osobnej apelacji. Endemiczne szczepy do produkcji win czerwonych uprawiane na Korsyce to głównie nielluccio i sciaccarello. Ponadto występują tu grenache oraz shiraz, które wykorzystuje się do kupażowania win ze szczepów lokalnych. Z kolei do win białych wykorzystuje się szczepy vermentino i bianco gentile. Marginalne znaczenie mają tu również muscat i chardonnay.
Apelacja AOC na Korsyce: Ajaccio, Muscat du Cap Corse, Patrimonio, Corse, Vin de Corse-Calvi, Vin de Corse-Coteaux du Cap Corse, Vin de Corse-Figari, Vin de Corse-Porto-Vecchio, Vin de Corse-Sartene.

LANGWEDOCJA
Langwedocja położona jest w południowo-wschodniej Francji, otoczona Masywem Centralnym, doliną Rodanu, Morzem Śródziemnym i Pirenejami. Powstają tu bardzo duże ilości wina uważanego za przeciętne, wśród których znajdują się wina klasy regionalnej Vin de Pays oraz niewielkie ilości win najwyższej jakości. Używa się tu, zabronionych na tym obszarze, zgodnie z przepisami apelacyjnymi, szczepów cabernet sauvignon, merlot oraz chardonnay, których skład kupaży bywa określany niezmiernie restrykcyjnie, z dokładnością nawet do 1%. Dyskusyjny charakter tego zjawiska przyćmiewa fakt, iż w wyniku łamania przepisów przez winiarzy, powstają tu doskonałe alkohole.
Apelacje AOC w Langwedocji: Blanquette de Limoux, Blanquette Méthode Ancestrale, Cabardes, Clairette de Bellegarde, Clairette du Languedoc, Corbieres, Coteaux du Languedoc, Crémant de Limoux, Faugeres, Fitou, Frontignan, Limoux, Malepere, Minervois, Minervois – La Liviniere, Muscat de Frontignan, Muscat de Lunel, Muscat de Mireval, Muscat de Saint-Jean-de-Minervois, Saint-Chinian, Vin Frontignan.

PROWANSJA
Prowansja słynie przede wszystkim z produkcji różowego wina, które najlepiej spożyć na miejscu. To region położony na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Prowansja boryka się z problemem wysokich cen ziemi, w związku z licznymi kurortami powstającymi na Lazurowym Wybrzeżu, przeznaczonymi na potrzeby ruchu turystycznego. Za wysokimi cenami nie kryje się na razie zbyt dobra jakość, jednak istnieją szanse, iż w związku z planami wprowadzenia upraw cabernet sauvignon, syrah i mourvedre zaczną tu powstawać czerwone, klasyczne wina o wyższej jakości. W przypadku win białych sytuacja ma się nieco lepiej. Szczepy wykorzystywane na tym obszarze to ugni blanc, bourboulenc, clairette i viognier.
Apelacje AOC w Prowansji: Vin de Bandol, Vin de Bellet, Cassis, Coteaux d’Aix-en-Provence, Coteaux de Pierrevert, Coteaux Varois, Côtes de Provence, Les Baux de Provence, Palette.

ROUSSILLON (Katalonia Francuska)
Region Roussillon leży pomiędzy wschodnimi Pirenejami i zatoką Lwią na Morzu Śródziemnym. Należy do historycznego regionu Katalonia; w granicach Francji znajduje się od przełomu XVII i XVIII wieku. Doliny rzek przepływających przez Katalonię Francuską tj. Le Tech, La Tet i L’Agly zapewniają wiele lokalnych terroirs, charakteryzujących się różnym położeniem, mikroklimatem, a przede wszystkim niezwykłym zróżnicowaniem gleb. Do niedawna region swoją rozpoznawalność zawdzięczał głównie słodkim winom uprawianym w Banyuls, Maury i Rivesaltes. W chwili obecnej odchodzi się od tendencji produkowania win słodkich na rzecz rześkich i wytrawnych, powstających ze szczepów winogron białych: grenache blanc, grenache gris i macabeu oraz czerwonych: grenache noir, carignan, shiraz, mourverde i cinsault.
Apelacje AOC w Roussillon: Banyuls, Banyuls Grand Cru, Banyuls Grand Cru Rancio, Banyuls Rancio, Collioure, Côtes du Roussillon, Côtes du Roussillon Villages, Côtes du Roussillon Villages Caramany, Côtes du Roussillon Villages Latour de France, Côtes du Roussillon Villages Lesquerde, Côtes du Roussillon Villages Tautavel, Grand Roussillon, Grand Roussillon Rancio, Maury, Maury Rancio, Muscat de Rivesaltes.

SABAUDIA (Savoie)
Mało znany w Polsce region winiarski Francji. Pod względem ukształtowania należy do regionów alpejskich, choć winnice zakładane są w dolinach, na wysokości nieprzekraczającej 500 m n.p.m. Ze względu na warunki, najwięcej win tutaj powstających to białe, żywe, niemal musujące i najlepsze do spożycia jako młode wina. Wykorzystywane tu szczepy, mało popularne gdzie indziej, to: aligote, altesse, jacquere, mondeuse, chasselas, gringet, molette i roussanne. Wina czerwone mogą leżakować dłużej, ale raczej nie jest wskazane przetrzymywanie ich powyżej pięciu lat. Szczepy czerwonych winorośli: gamay i pinot noir, a także mondeuse – traktowany jako przodek szczepu shiraz.
Apelacje AOC w Sabaudii: Crépy, Mousseux de Savoie, Pétillant de Savoie, Roussette de Savoie, Vin de Savoie, Vin de Savoie Ayze Mousseux, Vin de Savoie Ayze Pétillant, Vin de Savoie Mousseux, Vin de Savoie Pétillant, Seyssel, Seyssel Mousseux.

SUD-OUEST (Akwitania i Środkowe Pireneje)
Na region Sud-Ouest składają się dwa subregiony: Akwitania i Środkowe Pireneje). Winnice położone na tym terenie bardzo się od siebie różnią. Apelacja dopuszcza aż sześćdziesiąt różnych szczepów, o których zapomniano w innych częściach Francji. Najczęściej uprawiane szczepy win czerwonych: cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot (podobnie jak w Bordeaux), a białych: semillon, sauvignan i muscadalle. Powstają tu niezbyt drogie wina, których jakość znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich lat.
Apelacje AOC w Sud-Ouest: Béarn, Béarn-Bellocq, Bergerac, Bergerac Sec, Buzet, Cahors, Côtes de Bergerac, Côtes de Bergerac moelleux, Côtes de Duras, Côtes de Montravel, Côtes du Frontonnais, Côtes du Frontonnais Fronton, Côtes du Frontonnais Villaudric, Côtes du Marmandais, Gaillac, Gaillac Doux, Gaillac Mousseux, Gaillac Premieres Côtes, Haut-Montravel, Irouléguy, Jurançon, Jurançon Sec, Madiran, Marcillac, Monbazillac, Montravel, Pacherenc du Vic-Bilh, Pacherenc du Vic-Bilh sec, Pécharmant, Rosette, Saussignac.

SZAMPANIA
Szampania to doskonale znany, choć jeden z najmniejszych regionów francuskich. Położony w północno-wschodniej części kraju. Produkowane tu wina musujące to znane wszystkim szampany (champagne). Nazwa szampan jest zastrzeżoną na wyłączność francuską nazwą regionalną. Na tym obszarze uprawia się głównie czerwone pinot noir i pinot meunier oraz białe chardonnay. Jako dodatki stosuje się tu winogrona szczepów: arbanne, petit meslier, pinot de juillet, pinot gris vrai (nazwa historyczna fromenteau), pinot rose oraz pinot blanc vrai.
Apelacje AOC w Szampanii: Champagne, Coteaux Champenois, Rosé des Riceys.

novalja ferienwohnungen – Holen Sie beste Unterkunft auf der Insel Pag Novalja auf