Osobliwe wina skromnego regionu Ahr

Ahr to najbardziej na północ położony niemiecki region winiarski. Pod uprawę winogron zagospodarowano tu jedynie ok. 520 ha ziemi, lecz prace związane z produkcją wina sięgają aż VIIw. Można więc powiedzieć, że jest to region skromny, ale z olbrzymimi tradycjami.


Ahr znajduje się na południe od miasta Bonn, a jego granice wyznaczają miejscowości Altenahr oraz Bad Neuenahr. Wina tutaj produkowane są ciężko dostępne w Polsce. Spożywają je przeważnie miejscowi oraz turyści.

Region słynie z win czerwonych, które stanowią ok. 90% całej produkcji. Najpopularniejszym jest Spatburgunder (Pinot Noir). To jedno z czołowych czerwonych win niemieckich. Winogrona służące do jego produkcji należy starannie pielęgnować. Często można trafić na wina marki Portugieser, a wśród win białych największym uznaniem cieszą się wina Riesling. Nie można także zapomnieć o cenionym Frühburgunderze.

Wielu turystów odwiedzających region korzysta z Szlaku Wina Czerwonego. Oprócz odwiedzania kolejnych winnic podziwiać można widoki na dolinę rzeki czy oddychać pełną piersią świeżym, górskim powietrzem.

W regionie Ahr organizuje się także cykl imprez pt. „Gourment & Wein”. Kucharze wraz z producentami wina dbają o kulinarne doznania najwyższych lotów każdego przybyłego gościa. Miejscowi organizują także weekendy winne. Mimo że jest to region mały to wiele się tutaj dzieje.

Jeśli ktoś jest fanem wyjątkowego wina, lubi naturę i miejsca nie przepełnione przez turystów to region Ahr wydaje się być idealny na spokojny, kameralny wypoczynek.