Priorat

Priorat

Priortat, górzysty region Katalonii o łagodnym śródziemnomorskim klimacie to miejsce o ogromnym winiarskim potencjale. Jego dynamiczny rozwój rozpoczął się w latach 70-tych. Występująca tu gleba zwana licorella, która pozwala korzeniom docierać do głębszych partii ziemi(nawet 25 metrów!) miała znaczy wpływ na jakość winorośli i tym samym wina.


Powierzchnia regionu to około 1.7 ha. Przepływająca tędy rzeka Suriana, dopływ Ebro, ma wpływ na warunki rolnicze i postać klimatu. Krzewy w Priorat są wiekowe (60-70lat), a ich niska wydajność odbija się na jakości i pozwala tworzyć wina bardzo skoncentrowane.

Najwięcej produkuje się tutaj wina czerwonego. Aż 90% upraw jest przeznaczane właśnie na nie. Winiarze są najbardziej znani z wytwarzania win z odmiany Garancha Tinta. Powstają z niej wina o dość dużym stężeniu alkoholu i stosunkowo blade. Tutaj swój dom ma słynne czerwone Priorato. Niewielkim ułamek całej produkcji stanowią priorato blanco, rosado oraz słodkie wina szlachetne pite także pod postacią rancio (15%alk.)

W tym bliskim Francji regionie uprawia się także odmiany popularne u wschodniego sąsiada:  Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Chardonnay.

Region w 1975 roku uzyskał klasę DO, a 25 lat później DOC. Właśnie stąd pochodzą popularne Clos Erasmus oraz Clos Mogador.

W regionie działa organizacja Consejo Regulador de la Denominación de Origen Calificada Priorato.

NAJBARDZIEJ ZNANI PRODUCENCI: Álvaro Palacios, S.L., Capafons-Osso, Cellers Blanch, Cellers Scala Dei (z tradycjami winiarskimi sięgającymi XII w.), Clos Mogador (René Barbier), Cooperativa Agricola de Poboleda, Cooperativa René Barbier, Cooperativa Unio Agraria, Cooperativa Vinicola del Priorat (SCCL), Costers del Siurana, S.A.T. (Pastrana & Jarque), De Muller, S.A., Delfi Duch Martoresi, Mas Martinet Viticultors, S.L. (Pérez i Ovejero), Masia Barril, Rotlan Torra.