Najsłynniejszy hiszpański region winny jakim jest niewątpliwie Rioja znajduje się w północnej części kraju nad rzeką Ebro. Świetne warunki klimatyczne i przyrodnicze decydują o zahaczającą o idealną jakość wyrobów. Aż do lat 80 ubiegłego stulecia wszystkie najpopularniejsze wina z Hiszpanii były produkowane właśnie w tym regionie.
Początki sławy regionu jako winnego zagłębia wiążą się z ciekawą historią. Wielki wpływ na rozwój winiarstwa na świetnych terenach północnej Hiszpanii zaszczepili… francuscy winiarze z Bordeaux. W drugiej połowie XIXw. ich rodzime winnice zaatakowała przywieziona zza oceanu filoksera(mszyca). Skala zniszczeń była na tyle poważna, że winiarze musieli znaleźć inne miejsce pod swoje uprawy. Padło na sąsiedni kraj i krainę Rioja. Co prawda po kilkudziesięciu latach powrócili do siebie lecz sztuka wytwarzania wina pozostała praktykowana.
Rioja podzielona jest na trzy regiony. W każdym z nich produkowane jest nieco inne wino. Pierwszy region to Rioja Alta, którego najważniejszym miastem jest Haro. Garnacha, Tempranillo czy też Carigan i Mazuelo są sztandarowymi trunkami tej części regionu.
Rioja Alavesa z bardzo żyzną glebą bogatą w minerały, żelazo i kredę oraz mniejszymi opadami rodzi wina o mniejszej kwasowości, ale większym stężeniu alkoholu. Tutejszym winiarzom ównie świetnie wychodzi uprawa Tempranillo.
Ostatnią częścią jest Rioja Baja. Rośnie tu sporo ciemnych winogron, które dają wina o sporym stężeniu alkoholu. Jeśli chce się spróbować wina z Garanchy to najlepiej udać się właśnie tutaj.
Odmiany czerwone to Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano.
Odmiany białe stanowią Viura, Malvasia, Garnacha Blanca.
Ciekawostka: W Haro znajduje się muzeum wina , które naprawdę warto odwiedzić.
A może Ty miałeś okazję degustować wino w Rioja? Podziel się z nami swoimi wrażeniami!