Kalifornia

Californian Countryside by Steve Parker, on Flickr

Kalifornia urzeka pięknem swojej przyrody – może pochwalić się zarówno rajskim wybrzeżem Oceanu Spokojnego, malowniczymi górami na wschodzie jak i urodzajnymi dolinami w centrum. Dodatkowo posiada przyjazny zwrotnikowy klimat.

Jest to miejsce idealne dla uprawy winorośli – zarówno pod względem warunków klimatycznych jak i glebowych. Jeszcze zanim przybysze ze starego kontynentu zasadzili tu pierwsze winne krzewy, ogromne obszary Kalifornii porośnięte były dzikim, rodzimym  szczepem winorośli – Vitis riparia.

Przybyli tu hiszpańscy osadnicy szybko docenili lokalne walory i powoli zaczęli przeistaczać Kalifornię w ogromną winnicę. Pierwsze sadzonki dotarły tu wraz z jezuitami nazwane zostały „mission”. Wino z nich powstałe było jednak bez wyrazu. Z biegiem czasu tutejsze winiarstwo zaczęło rozkwitać. Szybki rozwój produkcji wina Nowego Świata zaniepokoił hiszpańskich plantatorów. Zaczęli oni komplikować życie amerykańskim winiarzom. Poprzez  knowania doprowadzili oni do wykarczowania ogromnej ilości lokalnych winnic.

Rozkwit winiarstwa kalifornijskiego przypada na XIX wiek, kiedy to węgierski arystokrata Agoston Haraszthy zasadził w okolicach San Diego szczepy sprowadzone z Europy. Teren okazał się bardzo urodzajny. W szybkim tempie zaczęły powstawać nowe posiadłości, plantacje, winnice. Jednak wydarzenia ostatnich lat XIX – epidemia filoksery (mszycy) i wprowadzenie prohibicji wystawiły przemysł winiarski na próbę. Przetrwały tylko winnice dające najbardziej wartościowe owoce.

Najbardziej znaną kalifornijską winnicą jest Napa Valley. Nazwa ta w języku Indian oznacza ziemię obfitości.

Dziś wino produkowane w tym rejonie cieszy się dużą popularnością zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i  w Europie.