Szampania

szampaniaSzampania położona jest w północnowschodniej Francji, najbardziej znana jest z produkcji musującego wina, które bierze od niej swoją nazwę. Bliskie położenie Paryża ułatwiło wypromowanie tamtejszych win wśród elit. Wina produkuje się tam nieprzerwanie od średniowiecza. Uprawy winorośli zapoczątkowali Karolingowie, pierwszym z nich, który zauważył potencjał tego regionu był Karol Wielki.


W 1927 r. prawie ustalono granice Szampanii i podzieloną ją na 5 dzielnic: Aube, , Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims i Vallée de la Marne. Uprawy winorośli łącznie zajmują ponad 33 ha. W regionie funkcjonuje 5 tys. winnic produkujących swoje wino i 14 tys. winnic zajmujących się tylko uprawą na sprzedaż.

Chłodny klimat Szampanii sprawia, że winogrona mają wysoką kwasowość, dzięki czemu idealnie nadają się do produkcji musującego wina. Winorośl jest narażona na wiosenne przymrozki oraz choroby grzybicze. Głównie uprawia się odmiany: Chardonnay, Pinot Noir oraz Pinot Meunier. Pinot Noir najpopularniejszy jest w Aube i Montagne de Reims, a Pinot Meunier w Vallée de la Marne. Chardonnay dominuje w Côte des Blancs.

Każda z dzielnic produkuje winogrona o innej charakterystyce, które potem mieszane są, by stworzyć unikalne dla danej winnicy wino. W 1942 r. utworzono  Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) w celu ochrony metod produkcji oraz reputacji Szampana.

W Szampanii produkuje się też wina niemusujące, na przykład w okolicy Bouzy. Sprzedaje się je pod etykietami: Coteaux Champenois, Rose des Riceys. Znanym winem wzmacnianym z tego regionu jest Ratafia de Champagne.

One single comment

  1. […] Szampania to doskonale znany, choć jeden z najmniejszych regionów francuskich. Położony […]