Znajdujący się na tej samej szerokości geograficznej co słynny winiarski rejon Burgundia, amerykański stan Washington posiada świetne predyspozycje do uprawy winorośli.
Pierwsze sadzonki zostały tu sprowadzone przez firmę Hudson`s Bay Company w 1825 roku. Zasadzono je w okolicy Fort Vancouver. W przeciągu niecałego wieku winnice pokryły dużą część powierzchni stanu. Pracą tam zajmowali się głównie imigranci z Francji, Niemiec i Włoch.
Z chwila ogłoszenia prohibicji w 1920 roku nastały na winiarzy ciężkie czasy. Oficjalna produkcja była utrudniona. Jednak w domowym zaciszu dalej wytwarzano wino – i to nawet z zwiększonej ilości.
Gdy w 1932 roku prohibicja została zniesiona, na wyspie Stretch w Cieśninie Pugeta uruchomiono pierwszą wytwórnię win. W przeciągu 6 kolejnych lat otwarto kolejne 42 winnice. Obecnie stan Washington z 12 tysiącami hektarów winnic znajduje się na drugim miejscu w krajowym rankingu produkcji wysokiej klasy win. Najprawdopodobniej coraz to nowe obszary będą zagospodarowywane dla przemysłu winiarskiego.
W samej tylko Dolinie Kilumbia obszar dostępny pod przyszłe winnice wynosi ponad 4 miliony hektarów. W chwile obecną uprawia się tu jedynie 7 tysięcy hektarów. W dolinie Yakima uprawy winorośli zajmują 4 tysiące hektarów z dostępnych 250 tysięcy, zaś w dolinie Walla Walla wykorzystuje się jedynie 486 hektarów z areału 78 tysięcy.
Wino, kiedyś produkowane głównie po domach, dziś stało się cenionym i ważnym produktem w stanie Washington. Produkcja wina stanowi tu znaczącą gałąź gospodarki, z obrotami o wartości 2,4 miliarda USD. Wina z tego rejonu są sprzedawane do wszystkich stanówh i eksportowane do 40 krajów świata.
AVA to skrót od American Viticultural Areas – Amerykańskich Winiarskich Rejonów. Wśród nich najbardziej znane to:
AVA Yakima Valley – to najstarszy winiarski rejon w stanie Washington.
AVA Walla Walla – usytuowany częściowo w Washingtonie częściowo w Oregonie. Produkuje się tu wyraziste wina czerwone.
AVA Tri City – rejon znany z wysokiej klasy Cabernet Sauvignon i Merlot.
AVA Wahluke Slope – oprócz Cabernet Sauvignon i Merlot wytwarza się tu specyficzny orzechowy Chardonnay.
AVA Columbia Valley & Basin – największy z winiarskich rejonów Stanu Washington.