Z północy Niemiec przenosimy się na południowy-zachód. Odwiedzamy Region Rheingau, gdzie najstarsze winnice pamiętają czasy Karola Wielkiego. Pomiędzy Wicker i Hochheim na południowym zboczu Renu uprawia się winorośle rodzące jedne z najlepszych owoców do produkcji Spatburgunderów. Popularnością cieszy się także Riesling stanowiący około 80% upraw w regionie.
Rheingau jest regionem bardzo malowniczym. Pas winnic łagodnie przechodzi w pasmo górskie Rheingaugebirge. Płynący w dolinie Ren dodaje uroku winnej krainy. Winorośle uprawiane są na bardzo zróżnicowanej glebie. Od lessów, kwarcytów przez łupek i iłły aż po młode gleby osadowe. Winnice obejmują obszar 3.3 tys. ha. Aż 88% produkcji to wina białe, w tym przede wszystkim wspomniany wcześniej Riesling, który jest nie tylko najpopularniejszym winem białym w Niemczech, ale także należy do światowej czołówki.
Najbardziej cenione są wyrobu pochodzące z Weingut Georg Breuer z Rüdesheim, Weingut August Kesseler z Assmannshausen, Weingut Peter Jakob Kühn z Oestrich-Winkel, Weingut Franz Künstler z Hochheim i Weigut Robert Weil z Kiedrich.
Co roku odbywa się tutaj Rheingau Wine Festiwal. W tym roku jego obchody przypadają na przełom sierpnia i września.