- Barossa Valley znajduje się w południowej części Australii. Na powierzchni około 13 tys. hektarów funkcjonuje 150 winnic.
Do rozpoczęcia winnych tradycji w Barossa Valley sporo dołożyli imigranci ze Śląska. Klimat panujący w tym rejonie Australii jest dość suchy i często jest konieczne dodatkowe nawadnianie upraw.
Głownie produkuje się tutaj wina białe oraz wina czerwone. Wina białe to:
- Chardonnay, szczególnie polecane do spożywania, gdy jest jeszcze młode
- Semillon, określone przez Jamesa Havillanda jako biały, szarżujący rumak
Czerwone wina to:
- Shiraz, to najbardziej znane wino z tego regionu
- Wina wzmacniane
Najlepiej rozpoznawalną w Polsce marką wina pochodzącą z tego rejonu jest Jacob’s Creek.
Niektóre z krzewów winnych rosnących na terenie doliny mają po 150 lat! Są to zdecydowanie jedne z najstarszych, jakie jeszcze można oglądać na świecie.
Do największych miast Barossa Valley należą Angaston, Nuriootpa, Tanunda, Lyndoch, Williamstown oraz Mount Pleasant.
80% winogron zbiera się przy pomocy maszyn. Pozostałymi zajmują się ludzie, często są to przelotowi podróżnicy.
Do popularnych winnic należą Orlando, Richmond i Bethany.
Warto pamiętać, że w niektórych miejscach na terenie doliny obowiązuje zakaz spożywania, a co więcej nawet posiadania napojów alkoholowych.